Κώστας Υφαντής στον ΣΚΑΪ 100,3: Γερμανία και Ε.Ε. δεν είναι γεωπολιτικοί παίκτες

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, την προκλητικότητα της Τουρκίας και την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής. 

Για την επισήμανση του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους ο Κώστας Υφαντής σχολίασε ότι «δεν πρέπει να την εκλαμβάνουμε ως καινούργια εξέλιξη είναι μία κλασική κουβέντα. Παλαιότερα ήταν πολύ πιο επίσημη πολιτική των ΗΠΑ. Αυτό που ονομάζαμε παλιά πολιτική των ίσων αποστάσεων. Μπορούμε να εικάσουμε ότι αυτά που γράφει είναι τελείως αυθόρμητα και δεν στηρίζονται σε μία μακροχρόνια στρατηγική».

Παράλληλα εξήγησε ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί σε μία διαμεσολάβηση των ΗΠΑ «για να αποφευχθεί μία κρίση που πάει να περάσει στο στρατιωτικό επίπεδο. Έχουμε κάποιες ελπίδες ότι οι ΗΠΑ θα μπουν στην μέση για να πέσουν οι τόνοι. Δεν είμαστε σίγουροι αλλά έχουμε ελπίδες».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Γερμανία και η Ε.Ε. δεν έχουν κανέναν γεωπολιτικό ρόλο, εκτός από την Γαλλία η οποία είναι σε θέση να «διαβάζει» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Γερμανία γεωπολιτικά δεν παίζει κανένα ρόλο. Αποτελεί ένα βαρίδι για την ελληνική διπλωματία αλλά γεωπολιτικά θα είναι απούσα. Θα κρυφθεί κάτω από το τραπέζι. Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε. Η Ε.Ε. δεν είναι γεωπολιτικός παίκτης», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ο Κώστας Υφαντής αναφέρθηκε στην πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας και σημείωσε ότι «ψάχνει τρόπους να κατευνάσει το θηρίο». «Το προσφυγικό είναι παρά πολύ σημαντικό. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Γερμανία αλλά και με τον φόβο ότι εξαιτίας του προσφυγικού μπορεί να προκύψουν κυβερνήσεις τύπου Σαλβίνι στην Ιταλία που απειλούν την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος φόβος της Γερμανίας», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. 

«Η περίπτωση της Γαλλίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή και μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς λόγους. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι περισσότερο από την Γερμανία και από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης βλέπει ότι οι εξελίξεις και η στάση της Τουρκίας απειλούν τον ρόλο της Ευρώπης στην γειτονιά της. Αν το μνημόνιο (σ.σ. Τουρκίας-Λιβύς) περάσει αυτό θα είναι μία ήττα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και τον ρόλο της. Μόνο ο πρόεδρος Μακρόν και η Γαλλία μπορούν να διαβάσουν τις εξελίξεις σωστά», υπογράμμισε ο Κώστας Υφαντής. 

Ακούστε ζωντανά το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ 100,3
 

Πηγή: skai.gr