Κλείσιμο

Ενότητα, ευθύνη και συστράτευση ζήτησε ο Λ. Παπαδήμος

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία μεγίστης ευθύνης. Ελάχιστες γενιές ήρθαν αντιμέτωπες με τέτοιας κρισιμότητες προσκλήσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2012, επισημαίνοντας ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν «να υπερβούμε τις δυνάμεις μας».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι δύσκολος, έχει φιλόδοξους στόχους και πρέπει να εκτελεστεί σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες, αλλά υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μεμψιμοιρούμε, ούτε να συνεχίσουμε την πρακτική των αλληκατηγοριών για το παρελθόν».

«Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν εγκαταλείψουμε τη μάχη για το μέλλον», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η επιτυχία είναι υπόθεσή όλων και υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές.

Ο Γ. Παπανδρέου

Ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι απέκρυψε την πραγματική εικόνα της οικονομίας της χώρας, επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την Ευρώπη ότι απέτυχε πλήρως να αντιμετωπίσει τη σημερινή συστημική κρίση. «Την ολιγωρία της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας να αντιδράσει, την πληρώνουμε σήμερα όλοι», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Σήμερα η κατάσταση στην ευρωζώνη αποτελεί αποτυχία των συντηρητικών δυνάμεων. Απέτυχε η συντηρητική Ευρώπη. Κατηγόρησε λαούς αντί να αντιμετωπίσει ασθένειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς κάναμε ένα μεγάλο άθλο και πρέπει ο κάθε Έλληνας να είναι περήφανος για αυτό», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: «Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω την πατρίδα στην ύψιστη θέση του πρωθυπουργού, τη στιγμή της μεγαλύτερης ανάγκης της», κατέληξε.

Ο Αν. Σαμαράς

«Η ΝΔ είναι ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων και εγγύηση μετάβασης σε μία καινούρια εποχή», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στο «ψευτοδίλημμα» - όπως το χαρακτήρισε – για το εάν το κόμμα του είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση. «Αυτή είναι μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι δεν προέκυψε από προγραμματικές συγκλήσεις. «Δε δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα ότι η προσδοκία για εκλογές λειτουργεί ως βαλβίδα ασφαλείας για να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη και αμέσως μετά την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χώρας «θα γίνουν
εκλογές για να αποκαταστήσουν την ομαλότητα της χώρας».

Αναφερόμενος στα μέτρα του 2012 ξεκαθάρισε ότι ήδη έχουν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ με το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο, υποστήριξε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2012 διέπεται από την ίδια λογική των δυο προηγούμενων ετών και θα κριθεί από το εθελοντικό κούρεμα, αλλά η ΝΔ τον ψηφίζει «για να δοθεί προτεραιότητα στη βιωσιμότητα του χρέους και τη δημοσιονομική προσαρμογή, με απαραίτητη προϋπόθεση την ανάκαμψη.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι ως κυβέρνηση θα κηρύξει κατά προτεραιότητα την ΑΟΖ.

Η Αλ. Παπαρήγα

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: και δεκακομματική να ήταν η κυβέρνηση, αυτός ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί», τόνισε η κ. Παπαρήγα, προβλέποντας ότι η κρίση θα βαθύνει.

Προειδοποίησε επίσης ότι αν υλοποιηθεί ο προυπολογισμός, αυτό σημαίνει ότι θα ληφθούν νέα μέτρα, θα αυξηθούν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και θα υπάρξουν «ακόμη πιο δραματικές περικοπές στην υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις, τους μισθούς και σε ότι έχει μείνει σε αυτό που λέγεται κοινωνικός τομέας».

Τέλος, η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για αντιθέσεις και «πλάνα στοιχεία» στον νέο προϋπολογισμό και εκτίμησε ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία «δεν είναι έξω από την προοπτική» της χώρας.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης

«Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι η 26η Οκτωβρίου είναι μια στέρεα βάση», δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Έκανε λόγο για μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα πρέπει να συναινέσουν με δημοψηφίσματα, όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ένωσης.

«Όσο οι οίκοι αξιολόγησης έχουν το πάνω χέρι, θα συνεχίσουν τα προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Σημείωσε ότι εάν η Ευρώπη συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου να είναι ένα προς ένα για μια 10ετία τότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε άμεσα μέτρα για να τονωθεί η οικονομία. Μεταξύ αυτών, να αρχίσουν τα δημόσια έργα, να καταργηθεί το πόθεν έσχες της πρώτης κατοικίας και να αρθεί το καμποτάζ.

Τέλος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε ότι για να επιβιώσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και να μην οδηγηθούμε σε πόλεμο, θα πρέπει να γυρίσουμε στο 630 π.Χ. δηλαδή να πούμε ότι σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία κανείς δεν χρωστά σε κανέναν.

Ο Αλ. Τσίπρας

Δριμεία κριτική κατά των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τα ότι οδήγησαν τη χώρα «στην πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση μεταπολεμικά».

«Αντί να προβληματίζεστε, επιμένετε στη συνταγή της καταστροφής που οδηγεί στην εκτίναξη της ανεργίας και εν τέλει στο κοινωνικό κραχ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ποιος θα σας πιστέψει όταν μέσα σε δύο χρόνια έχετε αναθεωρήσει τόσες φορές τις προβλέψεις σας για την ανάπτυξη της οικονομίας;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για «προϋπολογισμό άρνησης της πραγματικότητας».
Πηγή: skai.gr