Εμμένει η Τουλουπάκη στην αρχή της μυστικότητας για παρακράτηση εγγράφων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την αρχή της μυστικότητας επικαλείται η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, προκειμένου να συνεχίσει την οδό αποφυγής της διαβίβασης του συνόλου  της δικογραφίας Novartis στην Προανακριτική Επιτροπή για τις ενδεχόμενες ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σε σημερινή νέα επιστολή της προς την Επιτροπή, την οποία κοινοποιεί και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, η Εισαγγελέας Διαφθοράς,  υποστηρίζει αφενός ότι η υπόθεση εκκρεμεί στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και διέπεται από την αρχή της μυστικότητας, αφετέρου πως ακόμη και με βάση την πρόσφατη πολυσυζητημένη επιστολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή, επισημαίνεται η διαβίβαση κάθε «κρίσιμου εγγράφου για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, το οποίο συντελεί στην ανακάλυψη της αλήθειας» και όχι του συνόλου της δικογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζαχαρής υπογράμμιζε ότι: «από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειας μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων ... κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσοι προς ημάς όσον και προς τον πρόεδρο της ανωτέρω Ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Εντύπωση προκαλεί η επίκληση εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη και έγγραφης απάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σε ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης αναφορικά με την πορεία ποινικής δικογραφίας για ξυλοδαρμό διαιτητή, με στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της. Εκείνη η απάντηση, ωστόσο, είχε δοθεί στο πλαίσιο του  κοινοβουλευτικού ελέγχου και όχι σε προανακριτική διαδικασία.

Ο Υπουργός τόνιζε στην επίμαχη απάντησή του πως:  «Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές γνωστοποιούν στοιχεία σχετικά με την πορεία ποινικών υποθέσεων αποκλειστικά στο πλαίσιο που επιτάσσουν οι διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επί σκοπώ διασφαλίσεως της αποτελεσματικότητας των εκάστοτε νόμιμων ενεργειών τους. Η υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 241 ΚΠΔ για την τήρηση της αρχής της μυστικότητας στην προανάκριση/ανάκριση, απαγορεύει τη γνωστοποίηση σε τρίτους στοιχείων και των πορισμάτων αυτής από τους εντεταλμένους να διενεργούσουν ανακριτικές πράξεις, υπό την έννοια ότι οι εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας δικογραφίες δεν επιτρέπεται να είναι προσιτές σε οποιονδήποτε».

Η ίδια, καταλήγει μάλιστα με την εξής φράση: «τονίζεται για άλλη μια φορά ότι τμήματα της συνολικής υπόθεσης Novartis εκκρεμούν ενώπιον ανακριτών του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε».

Πηγή: skai.gr