Κλείσιμο

Τσίπρας: Να μη χάσουμε την ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος

Tην ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου όσον αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση επισήμανε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη της Επιτροπής.

«Παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, γι' αυτό κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να μη χάσουμε ως χώρα μία μεγάλη ευκαιρία. «Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται κάθε μέρα, στόχος μας είναι να μη χάσουμε την ευκαιρία, αξιοποιώντας και καταγράφοντας όλες τις απόψεις» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι για την αναθεώρηση «το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει τη διαδικασία, αυτή θα είναι η διαδικασία, η κοινοβουλευτική», αντίθεται με όσα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ περί δημοψηφισμάτων. «Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου» διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να απασχολήσει αν είναι δυνατόν και τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής.

Η Σύνθεση της Επιτροπής

Από τον ακαδημαϊκό χώρο:

·Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
·Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
·Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
·Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
·Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
·Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
·Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
·Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
·Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,

Από τον επιχειρηματικό χώρο:

·Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
·Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

Από τον χώρο του πολιτισμού:

·Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.

Πηγή: skai.gr