Κλείσιμο

Βρυξέλλες: Πολύ μικρή πρόοδος της Αθήνας ως προς τα προαπαιτούμενα

Για πολύ μικρή πρόοδο όσον αφορά τις δράσεις που θα έπρεπε να είχε υλοποιήσει η ελληνική πλευρά μέσα στον Αύγουστο έκανε λόγο τη Δευτέρα στην «Κ» κοινοτική πηγή, μετά τη συνάντηση των Ελλήνων υπουργών κ. Τσακαλώτου και κ. Σταθάκη με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την
κοινοτική πηγή οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι δράσεις πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβρη. Με την άμεση ολοκλήρωσή τους, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία θετική δυναμική πριν την δεύτερη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Συγχρόνως, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, έτσι ώστε να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για το χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ. Ευρωπαίος αξιωματούχος ωστόσο έλεγε στην «Κ» ότι το θέμα του χρέους, που αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό ΕuroWorking Group, μαζί με την πορεία των προαπαιτούμενων, δεν έχει ακόμα πολύ μεγάλη απήχηση στους εκπροσώπους των κρατών - μελών που μάλλον κρατούν ακόμα τα χαρτιά τους κλειστά, ως προς την στάση που θα κρατήσουν.

Σύμφωνα με πηγή
της Κομισιόν οι δυο πλευρές συμφώνησαν να δουλέψουν μαζί και να βελτιώσουν τις μεθόδους συνεργασίας τους αλλά και τον προγραμματισμό της δουλειάς τους.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο EuroWorking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε νωρίτερα η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς ουσιαστικά διαμήνυσε στην Αθήνα ότι κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν την αρμοδιότητα να αμφισβητούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς αυτή η εξουσία ανήκει στην ίδια την Επιτροπή και την Eurostat.

Πηγή: Καθημερινή - skai.gr - ΑΜΠΕ