Μουζάλας: Μη δώσετε λευκή επιταγή στο ν/σ – Κουρουμπλής: Ανίκανη η ΕΕ

«Μη δώσετε λευκή επιταγή στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό... Να ελέγξετε το εργαλείο αυτό, αλλά χρειαζόμαστε τέτοια εργαλεία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή απευθυνόμενος και σε βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Μπορεί να μην είναι το καλύτερο αυτό το εργαλείο, να χρειαστούν κι άλλες νομικές παρεμβάσεις, αλλά είναι απαραίτητο» πρόσθεσε.

«Με αφορμή ένα εργαλείο που φέραμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση λεχθήκανε ανακρίβειες υπερβολές, βρέθηκε η χρυσή ευκαιρία να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνουν όλα αυτά» υποστήριξε δε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος διέψευσε τις πληροφορίες για κρούσμα μηνιγγίτιδας σε κέντρο προσφύγων

«Δεν υπάρχει αύξηση αριθμού προϊσταμένων, είναι οι ίδιοι απλώς μετατίθενται δεν είναι ένα κόλπο για να διορίσουμε» διευκρίνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες της ΝΔ για απευθείας αναθέσεις, και διορισμούς ημέτερων με αφορμή την κάλυψη των αναγκών στις δομές που διαμορφώνονται για τους πρόσφυγες, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «και η Αμυγδαλέζα έτσι χτίστηκε... Η Αμυγδαλέζα χτίστηκε με κατευθείαν ανάθεση, και οι διαδικασίες σίτισης γινόντουσαν κατευθείαν...»  

Από την πλευρά του
, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής επιτέθηκε στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι ανίκανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό».

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι πλήττει τον τουρισμό μιλώντας για επιδημίες λόγω προσφύγων.

«Σε κάποια θέματα πιστεύω μπορούμε να κάνουμε την αυθυπέρβασή μας και να βρούμε κοινούς τόπους για να υπερασπιστούμε την πατρίδα σε μια δύσκολη συγκυρία» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, «από τη μια μεριά υπάρχει ένας ακήρυχτος παγκόσμιος πόλεμος, κι από την άλλη μια ΕΕ ανίκανη και ανήμπορη να διαχειριστεί η ίδια την κρίση...» «Όταν ολόκληρη Ευρώπη αδυνατεί διαχειριστεί 1,5 εκατ. πρόσφυγες χρεώνουμε αδυναμίες στην κυβέρνηση για Ειδομένη και Πειραιά;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας εξάλλου στις ενστάσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, αλλά θέτει τους όρους. «Το νομοσχέδιο ορίζει τα κριτήρια και προκαλείται η Τουρκία να τα τηρήσει για να καταδειχτεί ως ασφαλής χώρα» παρατήρησε.

«Άνοιξε μύτη στα άτυπα κέντρα Πειραιά και Ειδομένης; Αυτό δεν οφείλεται στην ΕΛΑΣ» δήλωσε δε ο κ. Κουρουμπλής.

Στις ενστάσεις της για τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την Τουρκία επανήλθε και την Παρασκευή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, λίγες μόνο ώρες πριν την ψήφισή του ν/σ για το προσφυγικό.

Στο μεταξύ, υπό τεράστια πίεση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, μετά την έκθεση-κόλαφο της Διεθνούς Αμνηστίας όπου καταγγέλλεται ότι η Τουρκία στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη χώρα τους.

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου, που πέτυχε η κυβέρνηση, επισημοποίησαν την Πέμπτη και οι οι «53+» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. 
Πηγή: skai.gr