Ο Τσίπρας απαντά στον Τουσκ: Να επικεντρωθεί στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος των 28 (upd 2)

Μέσω twitter επέλεξε να απαντήσει και ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που με τις σημερινές αναρτήσεις του έθεσε ζήτημα εφαρμογής (μέρους της) κοινής απόφασης των 28 από τις χώρες της Βαλκανικής Οδού οι οποίες έκλεισαν τα σύνορά τους για τους μετανάστες, εγκλωβίζοντάς τους, μαζί με πρόσφυγες, στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αντεπιτίθεται, αρνούμενος ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι απόφαση κοινή των 28, αλλά υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια σε αντίθεση οποιασδήποτε τέτοιας κοινής απόφασης, την οποία και αγνοούν οι χώρες της Βαλκανικής Οδού που έκλεισαν τα σύνορά τους.

Κάλεσε δε προσωπικά τον κ. Τουσκ, να παραμένει προσηλωμένος δια του θεσμικού του ρόλου στις αποφάσεις του ΕΣ και να μην ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών (κι όχι μόνο).

Οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού μέσω twitter σε απάντηση όσων δήλωσε νωρίτερα ο Ντ. Τουσκ αναφέρουν συγκεκριμένα:

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.

Περιμένουμε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28.

Και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Σημειώνεται ότι τις αντίστοιχες αναρτήσεις έκανε ο κ. Τσίπρας και στα αγγλικά, στον διεθνή του λογαριασμό.


Η ΝΔ επιμένει για ρητή διάψευση - «Ποιος αντιλαμβάνεται σωστά τα συμπεράσματα της Συνόδου;»
Είχε λίγο νωρίτερα προηγηθεί tweet του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, δια του οποίου ο Γ. Κουμουτσάκος κάλεσε το Μαξίμου σε διάψευση της δήλωσης Τουσκ περί κοινής απόφασης των 28 θέτοντας  - σε αντίθετη περίπτωση - μείζον πολιτικό ζήτημα για τον πρωθυπουργό. Ακολούθως των αναρτήσεων του πρωθυπουργού, ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την έλλειψη ικανοποίησης της ΝΔ για τις απαντήσεις Τσίπρα και υπογράμμισε την ανάγκη «ρητής διάψευσης»:

«Τα γριφώδη τουιτ του Πρωθυπουργού δεν συνιστούν διάψευση Τουσκ. Για κάτι τόσο σοβαρό υπάρχει μια απάντηση: "Διαψεύδουμε τον Πρόεδρο του ΕΣ"», γράφει ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτώμενος περαιτέρω:

«Γιατί ο πρωθυπουργός "κρυβόταν" τόσες ώρες και εμφανίστηκε μετά από πίεση της Ν.Δ. ; Περιμένουμε ρητή διάψευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το Μαξίμου».

Ενώ λίγο μετά την 1:00 επανήλθε με νέα, σκληρότερη ανάρτηση, τονίζοντας:

«Ποιός από τους δύο αντιλαμβάνεται σωστά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής; Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα;» καθώς αντιπαρέβαλε:



Γεροβασίλη vs Κουμουτσάκου: Καλά που υπάρχει και μαθαίνουμε ποιές είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής

«Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει... αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις» απήντησε επίσης διαδικτυακά η κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ «Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά» ενώ προσφέρθηκε «πολύ ευχαρίστως» να του παράσχει «διευκρίνιση» αν « δυσκολεύεται στην κατανόηση της κοινής δήλωσης», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, προτρέποντας τον  κ. Κουμουτσάκο να «Μη σπαταλά το χρόνο του με γρίφους».

Οι αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα:
 Οι αναρτήσεις Κουμουτσάκου:
 Και τα tweets της Όλγας Γεροβασίλη:
Πηγή: skai.gr