Την Παρασκευή στις 12:00 το Συμβούλιο Αρχηγών για το προσφυγικό, με συμμετοχή ΚΚΕ

Την Παρασκευή, στις 12:00 το μεσημέρι, συγκαλείται το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος και η Τουρκία.

Στο Συμβούλιο θα λάβει μέρος και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι περιμένει δεν περιμένει στη συνάντηση τίποτα παρά «ένα ευχολόγιο από την στιγμή που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα έχουν δεσμευθεί με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του NATO που δημιουργούν το πρόβλημα». Διευκρίνισε όμως ότι θα συμμετάσχει ώστε να εκφράσει τις θέσεις του ΚΚΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται ότι θα είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να δοθεί πνοή ζωής στα σχέδια για συλλογική ευρωπαϊκή αντίδραση στην προσφυγική κρίση με εμπλοκή και της Τουρκίας, ειδικά τώρα που το NATO έχει αρχίσει να επιχειρεί στα νερά του Αιγαίου με στόχο την πάταξη των δικτύων διακίνησης ανθρώπων.

Η Σύνοδος έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Αυστρίας και σειράς κρατών των Βαλκανίων να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των προσφύγων που δέχονται κάθε μέρα στο έδαφός τους, κίνηση που έχει εγκλωβίσει περίπου 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο αριθμός των «παγιδευμένων» ανθρώπων δεν αποκλείεται να φτάσει τις 50.000 έως 70.000 μέσα στον επόμενο μήνα, όπως εκτίμησε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έστειλε πάντως από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», ανέφερε χθες βράδυ σε συνέντευξή της η γερμανίδα ηγέτιδα, και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Μάλιστα, η κ. Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, παραπέμποντας και στην επόμενη τακτική Σύνοδο, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 και 19 του μηνός.

Η προσφυγική κρίση βρέθηκε το επίκεντρο της τακτικής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύσκεψη για το θέμα θα γίνει και στις 14:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία και εκπροσωπών της Εκκλησίας.

Επτά χιλιάδες άνθρωποι στην Ειδομενή

Εν τω μεταξύ, τραγική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή να υπερβαίνουν τους 6.500.

Το βράδυ της Κυριακής άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, για να περάσουν μόνο 305 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία. Το σημείο διέλευσης έκλεισε ξανά τα ξημερώματα.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται επίσης, υπό άθλιες συνθήκες, στην Πλατεία Βικτορίας, το Πεδίον του Άρεως και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι φιλοξενούμενοι ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 4.000, αφού ακόμα 2.000 άνθρωποι αποβιβάστηκαν το πρωί της Δευτέρας από Λέσβο, Χίο και Λέρο.

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το πρωί 270 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Ιωαννίνων, αλλά και στο οδικό δίκτυο που οδηγεί προς την πόλη των Τρικάλων, ζητώντας να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν προς την Ειδομένη.
Πηγή: skai.gr