Όλο και πιο δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη

Όλο και πιο δραματική γίνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην Ειδομένη, με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ να υπερβαίνουν τους 6.500

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής άνοιξε το σημείο διέλευσης στο ύψος της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης - Γευγελής, όπου οι Αρχές των Σκοπίων επέτρεψαν τη διέλευση σε 305 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Στη συνέχεια οι Σκοπιανοί έκλεισαν εκ νέου τη διάβαση.

Η Αστυνομία της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου όπου πέρασαν περίπου 300 πρόσφυγες, κρατούσε κλειστό εδώ και τρεις ημέρες το σημείο διέλευσης, με τις σκοπιανές Αρχές να επικαλούνται το ντόμινο αυστηροποιημένων ελέγχων στα σύνορα με τους γείτονές τους.

Οι μεγάλοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στα σύνορα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με πρωτοβουλία της Αυστρίας, έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό περίπου 22.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όπως δήλωσε την Κυριακή στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο μήνα μπορεί να εγκλωβιστούν 50.000 με 70.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η καλοκαιρία που φέρνει η άνοιξη θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να δοκιμάσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά.

Επισήμανε ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις του NATO στο Αιγαίο Πέλαγος μπορούν να περιορίσουν τις εισροές από την Τουρκία κατά 70%.

Την ίδια ώρα, η πληρότητα στα κέντρα φιλοξενίας είναι στο 100%, ενώ στην Πλατεία Βικτορίας και το Πεδίον του Άρεως έχουν στηθεί μεγάλοι καταυλισμοί με αντίσκηνα όπου διαμένουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες.

Απεργία πείνας έχουν προαναγγείλει κάποιοι από τους περίπου 600 μετανάστες που βρίσκονται στην Πλατεία Βικτορίας.
Πηγή: skai.gr