Μνημόνιο, προσφυγικό και Ελλάδα οι αιχμές της ομιλίας Τσίπρα στον ΟΗΕ

Μηνύματα για τις κακουχίες που έχει περάσει η Ελλάδα λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής για την προσφυγική κρίση αλλά και για τον γεω-στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η «νεοφιλελεύθερη συνταγή» που κλήθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα με την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, οδήγησε σε «μεγάλη εμβάθυνση» των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, χωρίς όμως να βελτιωθούν τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

«Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 180%, η ανεργία έφτασε στο 27%» και η φυγή μορφωμένων ανθρώπων «επιταχύνθηκε και ενισχύθηκε», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε με νόημα πως, με τη νέα συμφωνία στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προσπαθήσει για την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, να προστατεύσει τις πιο αδύναμες ομάδες της κοινωνίας και να διεκδικήσει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Αναφερόμενος δε στα σχέδια αποφάσεων του ΟΗΕ για ένα διεθνές πλαίσιο ρύθμισης κρατικών χρεών, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτά τα σχέδια θα πρέπει να συζητηθούν τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και σε όλα τα ανάλογα φόρα.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε πως η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ενώπιον μια σοβαρή επιλογής, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να δοθεί χώρος για την καλλιέργεια του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Επισήμανε ότι οι χώρες και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ακολουθήσουν την οδό του αποκλεισμού και της έγερσης τειχών, αφήνοντας μικρά παιδιά να πεθαίνουν «στην πόρτα μας».

Χαρακτήρισε την κρίση «άνευ προηγούμενου» σημειώνοντας πως η Ελλάδα «κατελήφθη εξαπίνης» από τις εξελίξεις. Απαντώντας δε στην κριτική που έχει δεχτεί η χώρα μας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, διαμήνυσε ότι ο ελληνικός λαός – παρά τις δυσκολίες – έχει προσφέρει τροφή και στέγη στους πρόσφυγες.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη γεω-στρατηγική σημασία της Ελλάδας, επισημαίνοντας την πάγια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, μεταξύ Ουκρανίας, Λιβύης και Συρίας.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε πως η Αθήνα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, προσθέτοντας ακόμα ότι η Ελλάδα είναι αρωγός προσπαθειών για να αποφευχθεί ο «φαύλος κύκλος στρατιωτικοποίησης» της περιοχής.

Για το Κυπριακό, είπε ότι είναι τραγικό ότι η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη επί τόσες δεκαετίας, επισημαίνοντας πως η Αθήνα στηρίζει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες των δυο κοινοτήτων. Είπε ότι θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, προς όφελος όλων.

Τέλος, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι η χώρα μας επιδιώκει την οικοδόμηση διμερούς εμπιστοσύνης.
Πηγή: skai.gr