Πρώτη σύντομη συνάντηση Τσίπρα - Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος πλησίασε το τραπέζι του κ. Τσίπρα και του έδωσε συγχαρητήρια μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, για την δεύτερη εκλογική νίκη του κόμματός του, όπως είχε κάνει και τηλεφωνικώς. 
Οι δύο άντρες αναμένεται να έχουν σύντομο τετ-α-τετ στο επίσημο δείπνο που θα δοθεί στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των αρχηγών κρατών.

Συνάντηση Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Αμφότεροι υπογράμμισαν την στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών   στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας, των μεταφορών, και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία. Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.


Συνάντηση Τσίπρα με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, υπογραμμίζοντας την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες. Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 

Πηγή: skai.gr