Κλείσιμο

Μέρκελ: Δεν συζητάμε νέο πρόγραμμα πριν το δημοψήφισμα

«Πριν το δημοψήφισμα [της 5ης Ιουλίου] δεν θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης» της Ελλάδας, διαμήνυσε από το βήμα της γερμανικής κάτω Βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανίδα ηγέτιδα σημείωσε πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα το διοργανώσει δημοψήφισμα, όμως κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν και να ορίσουν τη στάση τους.

Τόνισε δε πως μολονότι η πόρτα για διαπραγμάτευση με την Ελλάδα παραμένει πάντα ανοιχτή, η Γερμανία δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με κάθε κόστος, καθώς δεν υπάρχει νόημα να γίνει ένας συμβιβασμός που θα αποδυναμώνει θεμελιωδώς την ευρωζώνη.

Εξήγησε πως η διαφορά με την Ελλάδα δεν έγκειται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ζητούμενο είναι η δύναμη της νομισματικής ένωσης.

Η καγκελάριος υπογράμμισε πως η Ευρώπη σήμερα είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με το 2010 για την αντιμετώπιση τυχόν κρίσεων, και ανέφερε με νόημα πως η νομισματική ένωση δεν διατρέχει κίνδυνο λόγω της ελληνικής κρίσης.

Προσέθεσε πως αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι έλληνες πολίτες.

Τέλος, η κ. Μέρκελ διευκρίνισε πως η μόνη λύση πλέον είναι ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, καθώς το δεύτερο πρόγραμμα εξέπνευσε τα ξημερώματα. Προσέθεσε επίσης πως κανένα πρόγραμμα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί χωρίς την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup στις 18:30.

υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στέλνει εντελώς αντιφατικά μηνύματα και προς την Ευρώπη και προς τη Γερμανία και πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ζητάει.

Τόνισε και αυτός ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση πριν από το δημοψήφισμα και επιπλέον το πρόγραμμα έληξε και οι όροι του νέου προγράμματος από τον μηχανισμό στήριξης ESM είναι αυστηρότεροι, γιατί πρόκειται για διαφορετικό μηχανισμό.

Και εκείνος επισήμανε ότι η Ελλάδα αθέτησε τις υποχρεώσεις της και δεν πλήρωσε το ΔΝΤ, αλλά όπως είπε, αυτό είναι θέμα του Ταμείου.
Πηγή: skai.gr