Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για να οριστικοποιηθούν οι ελληνικές προτάσεις

Συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο, τη στιγμή που δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί από σήμερα Κυριακή στις Βρυξέλλες, κι ενώ οι στενοί συνεργάτες του Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται – σύμφωνα με πληροφορίες – ήδη στην βελγική πρωτεύουσα.

Στόχος της συνεδρίασης είναι να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς που θα εξετασθούν στο Eurogroup και τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Εντατικές είναι και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων, με τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, να δηλώνει νωρίτερα μέσω Twitter πως το πρόγραμμά του περιλαμβάνει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών σχετικά με το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης – που καταρτίστηκε χθες στη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης – περιλαμβάνει σειρά μέτρων, που όμως σε διάφορα ζητήματα διατηρούν προγενέστερες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέτρα σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η νέα κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει σταθερά τρεις συντελεστές ΦΠΑ, έναν χαμηλό 6,5%, έναν μεσαίο 13% και έναν ψηλό στο 23%, τη στιγμή που οι δανειστές επιμένουν από την πλευρά τους σε δυο συντελεστές και έσοδα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ)

Οι αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ φέρνουν πάντως μετατάξεις σε τρόφιμα, και ξενοδοχεία, με στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, στην λίστα της Αθήνας περιλαμβάνεται η άμεση κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με εκτιμώμενο κέρδος 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δεν αποκλείεται να εξεταστεί και μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να επισημαίνουν ότι οι εν λόγω συντάξεις είναι μόλις 80.000 τον αριθμό, με συνέπεια τα δημοσιονομικά οφέλη να είναι πολύ μικρά και να είναι αδύνατο να καλύψουν τη διαφορά με τους δανειστές.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, ζητούν περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ στα μέτρα

Η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει επίσης έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις, εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα 30.000 και άνω, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση ΕΝΦΙΑ με παλιές αντικειμενικές αξίες και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Βασικό ζητούμενο από την ελληνική πλευρά είναι οι δανειστές να δεχτούν κάποια ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στις κόκκινες γραμμές και δεν δέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, ούτε να αύξηση του ΦΠΑ για τη ΔΕΗ στο 23%.
Πηγή: skai.gr