Τουσκ: Η Σύνοδος της Δευτέρας δεν θα είναι ο τελικός σταθμός για την Ελλάδα

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα δεν θα είναι ο "τελικός σταθμός" για την Ελλάδα ξεκαθαρίζει ο Ντόναλντ Τουσκ με αφορμή την επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών του ενιαίου νομίσματος, την ώρα που ο Λευκός Οίκος ασκεί έντονες πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

“Αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις” διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος και συγκάλεσε τη Σύνοδο.

Τελεσίγραφο στην Αθήνα πως τα "παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν" απέστειλε επίσης o κ. Τουσκ. Όπως διεμήνυσε, είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ αυτού, όπου όπως είπε ίδιος πιστεύει ότι είναι μια καλή συμφωνία, ή να οδεύσει προς την πτώχευση.

"Αναμενόμενες, αχρείαστες και προβλέψιμες" χαρακτήριζαν πάντως τις προειδοποιήσεις των δανειστών κυβερνητικοί κύκλοι, λίγο μετά και το τελεσίγραφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση, και δεν θα επηρεάσουν την ουσία της συζήτησης που μπαίνει στο τελικό στάδιο με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά και την επιστροφή του από τη Ρωσία" εξηγούσαν.

Η επιστολή Τουσκ στους “19”:

"Λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ως την τακτική μας συνάντηση για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Το υφιστάμενο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας. Αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που παραμένει στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών. Έχω προσκαλέσει, επίσης, τους Προέδρους της ΕΚΤ και του Eurogroup, καθώς και τη Διευθύντρια του ΔΝΤ».

 
Σημειώνεται ότι η άτυπη Σύνοδος της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ