Κλείσιμο

Η Ελλάδα «δεν έχασε καθόλου χρόνο», τονίζει ο Βαρουφάκης

Η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχασε καθόλου χρόνο» μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, και αντίθετα έχει εκπονήσει προτάσεις για σειρά μεταρρυθμίσεων, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στον απόηχο της δήλωσης του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί «χάθηκαν» δυο εβδομάδες.

Ο έλληνας υπουργός τόνισε πως ο ίδιος έχει ζητήσει την άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών, μέσω της επιστολής που έστειλε στο Eurogroup στις 5 Μαρτίου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το περίγραμμα των επτά μεταρρυθμίσεων που έχει σταλεί στους εταίρους δεν είναι παρά το πρώτο βήμα των ελληνικών προσπαθειών.

Διευκρίνισε πως θα ακολουθήσουν κι άλλα «πακέτα», το κάθε ένα επτά ή οκτώ μεταρρυθμίσεων, και πως ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ή ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε όμως πως μόλις αρχίσει καλά η διαδικασία της αξιολόγησης οι θεσμοί δεν θα αφήσουν να χαθεί η προοπτική καλού αποτελέσματος και θα εξασφαλίσουν πως οι ανάγκες τις χώρας μας θα «είναι καλυμμένες».

Επιβεβαίωσε πάντως πως τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έλθουν στην Αθήνα, και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα τους προσφέρει κάθε δυνατή πρόσβαση σε στοιχεία.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η έννοια της τρόικα, η οποία λειτουργεί ως «λέσχη τεχνοκρατών» που μπαίνει σε υπουργεία και «επιβάλει πολιτικές» σε έναν «αέρα αποικιοκρατίας» έχει «τελειώσει».

Αναφορικά με τη συνέντευξή του στην «Corriere della Serra» και τη δήλωσή του περί δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης επέρριψε όλες τις ευθύνες στην ιταλική εφημερίδα, κάνοντας λόγο για πτώση στα «κατώτερα επίπεδα δημοσιογραφικής διαφθοράς».

Προσέθεσε πως μια απάντησή του σε υποθετική ερώτηση παραποιήθηκε και μετατράπηκε σε τίτλος για δημοψήφισμα παραμονής στην ευρωζώνη. Κατά διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε πολλές φορές μέλη του Τύπου για τη διαχείριση των ειδήσεων.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε πως δέχτηκε επίθεση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση στη Βουλή.

Αποσαφήνισε πως εξήγησε στο Eurogroup πως κανένα από τα μέτρα που θα λάβει η Αθήνα δεν θα έχει αρνητικές δημοσιονομικές ή χρηματοπιστωτικές συνέπειες, όμως παράλληλα εξήγησε πως δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση να ζητά άδεια από τους εταίρους της για το καθετί.
Πηγή: skai.gr