Κλείσιμο

Συνάντηση Σαμαρά – Παπούλια - Πρωθυπουργός: Από κομματική ιδιοτέλεια οι εκλογές

Mε τον Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου στον απόηχο της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου.

Με τη φράση «Έφτασε η μεγάλη στιγμή, κύριε πρωθυπουργέ» υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η Βουλή διαλύθηκε πρόωρα. Τις εκλογές δεν τις θέλει ο λαός. Δεν είναι απαραίτητες. Γίνονται από κομματική ιδιοτέλεια. Όταν όμως πρόκειται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του έθνους, απαιτείται αγώνας αλήθειας και ευθύνης. Σε αυτόν τον αγώνα, δεν είναι πρωτεύον τα κόμματα, αλλά η πατρίδα, όταν εξαρτάται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Δίνουμε αυτόν τον αγώνα με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας».

«Εύχομαι το καλύτερο για την πατρίδα» παρατήρησε ο Κάρολος Παπούλιας.

Σημειώνεται πως εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης του κοινοβουλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής. Η διεξαγωγή εκλογών έχει οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου. Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ.

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου - πιθανότατα στις 12 ή 13 του μήνα - αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από την επόμενη πλέον Βουλή και αφού προηγηθούν οι εκλογές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, προβλέπονται έως τρεις ψηφοφορίες για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι, αν αυτό δεν ευοδωθεί τότε μετά από πέντε ημέρες διεξάγεται η δεύτερη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 151 ψήφοι για την προεδρική εκλογή και να και αυτό δεν επιτευχθεί, ακολουθεί μετά από πέντε ημέρες επίσης, η Τρίτη ψηφοφορία που πλέον απαιτεί σχετική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πηγή: skai.gr