Σαμαράς: Μήνυμα ενότητας - Αιχμές για προσωπικές στρατηγικές βουλευτών & υπουργών

Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό, και συσπείρωσης στην παράταξη, εξέπεμψε το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα φέρει έξοδο από το μνημόνιο και ελάφρυνση των φορολογικών βαρών του ελληνικού λαού.

Ταυτόχρονα όμως, ο πρωθυπουργός άφησε για πρώτη φορά και αιχμές για "βουλευτές και υπουργούς, που αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές, παίζουν προσωπικά παιχνίδια, κάνουν κριτική και παίρνουν αποστάσεις και τις διαφημίζουν." 

"Η αποψινή εκδήλωση στέλνει ένα μήνυμα ενότητας σε όλους τους Έλληνες, ενωμένοι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να πετύχουμε, διαιρεμένοι μπορούμε να κάνουμε ελάχιστα, επισήμανε το Σάββατο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ.

"Δεν ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε, 40 χρόνια πριν κατέβηκε ο Καραμανλής από το αεροπλάνο, κοντοστάθηκε, και γυρνώντας προς μια ομάδα νέων ανθρώπων είπε ζητώ σωφροσύνη πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα είπε, δεν το έβγαλα ποτέ από το νου μου" επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.

"Σήμερα καλύπτει τη χώρα σκιά οικονομικού πόλεμου που απειλεί τη δημοκρατία μας. 40 χρόνια παράταξης μας ταυτίζονται με τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Δεν είναι κομματική πανήγυρης, είναι συμβόλαιο τιμής να συνεχίσουμε να ολοκληρώνουμε το έργο που εκείνος τότε ξεκίνησε" πρόσθεσε. 

"Σήμερα έχουμε ένα τέλος εποχής και μια καινούρια αρχή που επιβάλλει σελίδα αλλαγής και αλλαγή σχεδιασμού για το αύριο.  Σαράντα χρόνια ταυτίζονται από την ευθύνη που προκύπτει από σωφροσύνη, πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα" είπε.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι "δίνουμε διαβεβαίωση ότι αυτή η παράταξη μπορεί να ξαναφέρει πρόοδο, αισιοδοξία και χαμόγελο στις νέες γενιές που παλεύουν με την ανεργία. Και στους μεγαλύτερους δίνουμε μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί με αξιοπρέπεια να παλεύει για τα του οίκου της." 

"Στη μάχη αυτή η Ελλάδα θα έχει μαζί της και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν αποδείξει ότι η μεγάλη δοκιμασία των τελευταίων ετών σύντομα τελειώνουν."

"Πριν δυο χρόνια υποσχέθηκα να μην αφήσουμε να βγει η χώρα από ευρώ και να χρεοκοπήσει. Κάνει δε μιλάει για έξοδο από ευρώ και Ευρώπη σήμερα. Υποσχέθηκα θα βγάζαμε χώρα από κρίση και μνημόνια το συντομότερο δυνατό. Καμία κοινωνία, καμία οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες πιέσεις για μεγάλο διάστημα. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα, βγήκαμε στις αγορές δυο χρόνια νωρίτερα. Βήμα - βήμα η χώρα βγαίνει από την κρίση, ανακτά αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία" τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι "οραματιζόμαστε τη νέα Ελλάδα σύμφωνα με τις άξιες μας, μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, αξιοκρατική, να μην ζητάμε δανεικά για να ζήσει. Για μια Ελλάδα που προσφέρει μόρφωση προοπτική, για τους άξιους όχι για τους ημέτερους, για τους αξιοπρεπείς όχι για τους επιτήδειους. Αυτές είναι οι άξιες των νοικοκυραίων Ελλήνων. Είναι το ανεξόφλητο γραμμάτιο του 1974. Χρωστάμε στη μνήμη του ιδρυτή μας εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, αυτή την Ελλάδα ονειρευόταν". 

"Οι άξιες μας έχουν κερδίσει ιστορικές μάχες παντού στον κόσμο είναι ώρα να κερδίσουν και στην Ελλάδα. Οι ιδέες μας κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο, καθαρά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά" πρόσθεσε. 

"Η ελληνική οικονομία επιστρέφει για πρώτη φορά στην ανάκαμψη αυτό το τρίμηνο. Οι ενδείξεις είναι σημαντικές. Η πιο σημαντική μείωση της ανεργίας για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια. Είναι πολύ ψηλά η ανεργία, αλλά για πρώτη φορά υποχωρεί σταθερά. προβλέπονται τα επόμενα χρόνια χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δεν το προβλέπουμε μόνο εμείς, και εκείνοι που μιλούσαν με σκοτεινά χρώματα για την Ελλάδα το προβλέπουν. 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 2 χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέπεις ξένων, έχουμε βάλει στόχο να ξεπεράσουμε τις προβλέψεις τους" είπε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι "θα βρεθούμε στην πρώτη δεκάδα ανταγωνιστικότητας διεθνώς και πολύ σύντομα μάλιστα. Στις χώρες που είναι στις πρώτες θέσεις, που δεν γνωρίζουν τι θα πει ανεργία. Έχουμε διανύσει το μεγάλο μέρος της απόστασης."

"Θέλουμε να στηρίξουμε μικρομεσαίους και αγρότες. Αυτοί δοκιμάστηκαν κυρίως από την κρίση, αυτούς βάζουμε στο κέντρο της στρατηγικής, με μείωση των φορολογικών τους βαρών και μείωση του κόστους, για να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργούν επιχειρήσεις" παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Εμμέσως αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι "σήμερα είμαστε στην έξοδο από το τούνελ. Δεν θα επιτρέψουμε οι καρποί των θυσιών του Έλληνα να γίνουν φθηνό εμπόρευμα εκείνων που κινούνται καιροσκοπικά. Κάποιοι φόρεσαν σταυρό Χριστιανού και κοστούμι Ευρωπαίου... Ο πολιτικός καιροσκοπισμός αποδείχτηκε πάντοτε επικίνδυνος. Θα πρέπει ο καθένας μας μα αισθανθεί συνεταίρος σε αυτή την εθνική προσπάθεια" υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι "οι Έλληνες θέλουν καθαρά λόγια και συνέπεια πολιτικής τόλμη και συνέπεια, όχι κυκεώνα σύγχυσης, αντιφάσεις και αδιέξοδα. Η παράταξη αυτή μιλάει καθαρά, και είναι έτοιμη να υποδεχθεί οποίον μιλάει καθαρά και με τόλμη. (...) υποχρέωση όλων μας είναι να ανοίξουμε τις πόρτες σε όλους όσους δεν είναι σήμερα εδώ."

"Είμαστε έτοιμοι για σταθερή πορεία της Ελλάδας και είμαστε κύριο εμπόδιο για αυτούς που θέλουν να τη γυρίσουν πίσω" σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε επίσης στις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό του 2015, όπως τη μείωση της έκτακτης εισφοράς, την διατήρηση του ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα, τη δυνατότητα πολλών δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ζήτημα της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια και το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συλλήψεις της αντιτρομοκρατικής με δεδομένο -όπως είπε- ότι σχεδίαζαν "ένα αληθινό έγκλημα, να χτυπήσουν τα γραφεία της ΝΔ". "Εμείς τους συλλαμβάνουμε, δεν τους αφήνουμε ελεύθερους με δικονομικά τερτίπια, είναι τυχαίο που μόνο εμείς είμαστε στόχοι τους;" διερωτήθηκε.

Μήνυμα από Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μήνυμα του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάλφρεντ Μέρβερν. Μαγνητοφωνημένο μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η ΝΔ πέτυχε στα 40 χρόνια της αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ένταξη στην ΕΟΚ, ενώ τώρα καταβάλλει προσπάθειες να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το σύνολο των υπουργών και βουλευτών της ΝΔ και προσωπικότητες όπως οι Αχιλλέας Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας. Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών», έπειτα από πρόσκληση του κ. Παπαμιμίκου, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

«Η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Στο μεταξύ, με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει διπλό μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις ενόψει της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο.

Υπογραμμίζει πως η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και να οριστικοποιηθεί η έξοδος από την κρίση.

Πραγματοποιώντας πολιτικό άνοιγμα προς τα άλλα κόμματα, αλλά και τους ανεξάρτητους Βουλευτές, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι το πως θα πορευθούμε από εδώ και μπρος μπορούμε να το συζητήσουμε και θέλουμε να το συζητήσουμε με όλους.

Προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να τον κατονομάζει - ότι η σύγκρουση θα είναι σφοδρή εάν επιχειρηθεί η ανακοπή της πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη.

«'Ο,τι δύσκολα κερδήθηκε, εύκολα μπορεί να χαθεί» προειδοποιεί, και διαμηνύει ότι «η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά. Πίσω δεν υπάρχει, κανείς δεν το θέλει και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε.»

Για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ζητά να μη διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα.

Περισσότερα στην Καθημερινή της Κυριακής 
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ