Γκάιτνερ: Ο Σόιμπλε μου παρουσίασε σχέδιο Grexit το 2012

Tο γερμανικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είχε παρουσιάσει ήδη από τον Ιούλιο του 2012 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Stress Test», που μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός Οικοδομικών των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια γεύματος που είχαν στο γερμανικό θέρετρο του Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε στον κ. Γκάιτνερ ότι «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Σόιμπλε, η Ελλάδα έπρεπε να εκδιωχθεί από το κοινό νόμισμα καθώς εάν η χώρα μας αφηνόταν να βγει από την ευρωζώνη θα «τρόμαζαν» οι Ευρωπαίοι και θα ήταν πιο εύκολο να οικοδομηθεί μία πιο ισχυρή Ευρώπη.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γκάιτνερ, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε ότι με την Ελλάδα έξω από το ευρώ η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως ξελάσπωμα των Ελλήνων.

Ο κ. Γκάιτνερ σημειώνει πως η συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε «τον ανησύχησε βαθιά», όπως και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο ενημέρωσε στη συνέχεια.

«Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό», αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Γκάιτνερ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Καθημερινή