Προς αναβολή το Eurogroup, λόγω διαπραγματεύσεων για κούρεμα καταθέσεων

Προς αναβολή για τη Δευτέρα φαίνεται ότι οδεύει η αυριανή έκτακτη σύνοδος του Eurogroup, καθότι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, προτού συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Λευκωσίας και της τρόικα για φορολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Η μετάθεση της διάσκεψης του Eurogroup δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Έως τώρα, η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων, αλλά η Τρόικα αποδέχεται αυτή τη θέση μονάχα αν υπάρξει μεγαλύτερο «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, διακόπηκαν αργά το μεσημέρι και αναμένεται να συνεχιστούν στις 16:00.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα», δήλωσε νωρίτερα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συναντήσεων με την αντιπροσωπεία της τριμερούς.

Εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την υπόθεση δασμολόγησης των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, τότε το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Σε περίπτωση που δεν γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της Λευκωσίας σους ευρωπαίους εταίρους της χώρας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ