Κλείσιμο

Α. Μέρκελ: Δε θα μείνουμε στάσιμοι επειδή δεν ακολουθεί ο ένας ή ο άλλος

Η κ. Μέρκελ προανήγγειλε σχέδιο εργασίας που θα παρουσιάσει στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελών στις 28 και 29 Ιουνίου. Θα προβλέπει περισσότερη Ευρώπη, είπε η γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι δεν χρειαζόμαστε μόνο μια νομισματική ένωση αλλά τη λεγόμενη δημοσιονομική ένωση, δηλαδή μια πιο συντονισμένη πολιτική προϋπολογισμών.

Πιο σημαντική όμως – είπε – είναι η πολιτική ένωση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εργαζόμαστε βήμα – βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και να εκχωρούμε σταδιακά αρμοδιότητες στην Ευρώπη, στον οποία θα παραχωρούμε ταυτόχρονα και περισσότερες δυνατότητες ελέγχου.

Ταυτόχρονα η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Ήδη τώρα μπορούμε να δούμε κάτι τέτοιο , όπως τη συνθήκη του Σέγκεν ή τη ζώνη του ευρώ.

«Θα πρέπει μεν να είμαστε ανοιχτοί και να παρέχουμε τη δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι επειδή ο ένας ή ο άλλος δεν θέλει να ακολουθήσει» είπε η κ. Μέρκελ.

Πάντως η κ. Μέρκελ μείωσε τις προσδοκίες για την επικείμενη σύνοδο κορυφής, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει ένα συμβούλιο στο οποίο θα παιχτεί η πολύ μεγάλη ζαριά.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία ζητούν άμεσα σχέδιο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ την Τετάρτη στο Λονδίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Κάμερον συναντάται την Πέμπτη το μεσημέρι με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ το μεσημέρι στο Βερολίνο. Ο κ. Κάμερον ανησυχεί ότι η κρίση της ευρωζώνης θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ήδη κλονισμένη βρετανική οικονομία.

Λίγο πριν από τη συνάντηση ο κ. Κάμερον δήλωσε πως η γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να «δράσει μόνη της» για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ακόμα επιχείρησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες για διαφωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, λέγοντας ότι «όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατανοούν την επείγουσα ανάγκη» αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Πηγή: skai.gr