Ρομπέι: Να λένε την αλήθεια οι πολιτικοί ηγέτες

Αιχμές για ορισμένους πολιτικούς ηγέτες στην ευρωζώνη που ψεύδονται και λαϊκίζουν άφησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι μιλώντας σε συμπόσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ημέρα Ευρώπης. Η δήλωση Ρομπέι έρχεται λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να αποστείλει επιστολή στην τρόικα με την οποία δεν θα αναγνωρίζει το μνημόνιο.

«Οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να λένε την αλήθεια. Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν συνιστούν τις κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Όσοι ισχυρίζονται ότι η χώρα τους μπορεί να επιτύχει μόνη της, δεν τρέφουν απλώς ψευδαισθήσεις, ψεύδονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρομπέι απηύθυνε έκκληση για την προώθηση των ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στη ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη στο μέλλον. Τα αποτελέσματα δεν θα γίνουν αμέσως αισθητά αλλά θα είναι διατηρήσιμα» δήλωσε.

Ο Ρομπέι δήλωσε ότι θα χρειαστεί «πολιτικό θάρρος» για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση και για να επανέλθει στο σωστό δρόμο η δημοσιονομική πολιτική. «Θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά δεν υπάρχει πισωγύρισμα για το ευρώ» σημείωσε.

Την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε την σύγκληση άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Μαΐου, για τη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την ΕΕ.
Πηγή: skai.gr