Δραματικές διαβουλεύσεις στο παρά πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Εν μέσω κοινωνικής θύελλας, αλλά και ισχυρών κραδασμών που προκαλούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αρκετά άρθρα, ψηφίζεται το απόγευμα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στις 2 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει για το διακύβευμα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ενόψει τη συνόδου κορυφής -την Κυριακή- όπου θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Η Βάσω Παπανδρέου προσανατολίζεται στην καταψήφιση του άρθρου 37 για τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ η Λούκα Κατσέλη εξακολουθεί και αυτή να εμμένει στη θέση της.

Την ανάγκη εθνική συνεννόησης υπογράμμισε κατά την ομιλία της επί του πολυνομοσχεδίου η Αννα Διαμαντοπούλου καλώντας όλους τους βουλευτές να απαιτήσουν και να επιβάλλουν αυτή τη συνεννόηση.

«Η διαπραγμάτευση, είπε η Υπουργός Παιδείας, θέλει εθνικό πλαίσιο, ενώ κατέθεσε πρόταση με πέντε σημεία εκτιμώντας ότι όλες οι δυνάμεις - πλην του ΚΚΕ που έχει σαφή διαφορετική θέση- θα συμφωνήσουν.

«Αν συμφωνήσουμε ότι ναι, θα μείνουμε στο ευρώ με όρους εθνικής κυριαρχίας, ότι θα παλέψουμε για να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, ότι θα εγγυηθούμε καταθέσεις και ασφαλιστικά ταμεία και ότι θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ένα πλαίσιο που μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι» είπε η Υπουργός και πρόσθεσε: «αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι ότι πάμε στις Βρυξέλες με κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος κομμάτια και θρύψαλα, με μια κοινωνία κομμάτια και θρύψαλα».

«Αν οι προτάσεις είναι της κυβέρνησης να τις συζητήσουμε, αν είναι της κας Διαμαντοπούλου δεν ενδιαφέρουν κανέναν», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης καλώντας την Υπουργό να πει στον πρωθυπουργό αν έχει κάτι να πει να το ανακοινώσει στη Βουλή.

«Κυρία Διαμαντοπούλου, δεν μας ενδιαφέρουν οι θέσεις σας αλλά να έχουν τα παιδιά μας βιβλία στα σχολεία, αυτή είναι η δουλειά σας και όχι να κατεβάζετε πλατφόρμες στη Βουλή» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής διαμηνύοντας: «να είναι σίγουροι όσοι είναι κλεισμένοι στους γυάλινους πύργους ότι οι πύργοι αυτοί θα θρυμματιστούν».

Την ενδεχόμενη συμφωνία του ΛΑΟΣ με την πρόταση Διαμαντοπούλου εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης θέτοντας όμως μια προϋπόθεση: να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Άλλωστε όπως επεσήμανε ο κ. Βορίδης «οι βουλευτές λένε ότι δεν γίνεται πια να συνεχίσει η χώρα με μονοκομματική κυβέρνηση . Αν αυτό δεν αποτελεί άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας τι άλλο την αποτελεί;» αναρωτήθηκε.

«Κατανοώ την ανάγκη να εκφράσετε και την ομάδα των τριών για το πολυνομοσχέδιο, να αντικαθιστάται τον πρωθυπουργό γιατί βλέπω μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση όμως δεν έχετε δικαίωμα να παραποιείτε τις θέσεις των άλλων κομμάτων και να κατηγορείτε αυθαίρετα» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι περιθώριο και επικίνδυνοι γιατί καταστρέφει μέρα με τη μέρα τον τόπο και το λαό.

Για ανέξοδη κριτική έκανε λόγο ανταπαντώντας η Άννα Διαμαντοπούλου ενώ πρόσθεσε ότι «αυτά που είπα δεν αποτελούν δική μου φαντασία και τα πέντε σημεία έχουν μπει επανειλημμένα από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση» πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση δε ζητά την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά αυτό που ζητά είναι «να συμφωνήσουμε στις κόκκινες γραμμές, αυτές που θα πάει να διαπραγματευτεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες».

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος είπε στο ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι το 80% του μνημονίου είναι μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου