Κλείσιμο

Τετ α τετ Βαρθολομαίου - Ερντογάν

Με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο του ετήσιου δείπνου, Ιφτάρ, που θα παραθέσουν το βράδυ της Κυριακής τα 162 μειονοτικά ευαγή ιδρύματα (βακούφια) της γειτονικής χώρας με αφορμή την μουσουλμανική νηστεία του Ραμαζανιού.

Η παρουσία του πρωθυπουργού Ερντογάν σε αυτό το δείπνο, στο οποίο θα συνοδεύεται από την σύζυγό του κυρία Εμινέ, καθώς και οι συζητήσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της Κυβέρνησης του με διαφόρους φορείς - μεταξύ των οποίων και οι μειονότητες- για τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα καθίσει δίπλα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο κεντρικό τραπέζι του δείπνου που θα παρατεθεί στους κήπους του Αρχαιολογικού Μουσείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, την πρόθεσή τους να παραστούν στο επίσημο δείπνο έχουν εκφράσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ.Μπουλέντ Αρίντς - ο οποίος είχε εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στο περυσινό αντίστοιχο δείπνο -καθώς και οι υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας. Επίσης, αναμένεται να παραστούν ο Επικεφαλής της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων, ο Νομάρχης της Πόλης, ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης κ. Τομπάς και συνεργάτες του τούρκου Πρωθυπουργού.

Είναι προφανές ότι το δείπνο αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των μειονοτήτων και των υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων που θα συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη χρονιά που τα μειονοτικά βακούφια παραθέτουν δείπνο Ιφτάρ τιμώντας τους μουσουλμάνους συμπολίτες τους που διανύουν τον μήνα του Ραμαζανιού. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν γνωστοποίησε, πριν λίγες ημέρες μέσω του γραφείου του, την πρόθεσή του να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απέστειλε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων στο Συμβούλιο της Διευθύνσεως Βακουφίων και δραστήριος ομογενής κ. Λάκης Βίγκας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως το δείπνο αυτό αντανακλά και την στενή συνεργασία των μειονοτήτων αφού θα συμμετάσχουν ιδρύματα από την Ίμβρο, την Τένεδο, το Μάρντιν, την Αλεξανδρέττα, την Καισάρεια, την Αδριανούπολη και φυσικά από την Πόλη.
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου