Σακίλ O’ Νιλ: Ο βασιλιάς των franchise με 155 μπεργκεράδικα, 40 γυμναστήρια και περιουσία 400 εκατομμυρίων δολαρίων!

Το πάθος του για το φαγητό ήταν αυτό που τον έκανε να γράψει μέχρι και βιβλίο συνταγών 

Ο πρώην παίκτης του ΝΒΑ έχει διδακτορικό στην εκπαίδευση και μεταπτυχιακό στις επιχειρήσεις. Ο Σακίλ O’ Νιλ είναι ένας από τους πέντε πλουσιότερους παίκτες του ΝΒΑ, ενώ προηγούνται μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Τζούνιορ Μπρίτζμαν και ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος έχει καθαρή αξία 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Το franchise είναι ένα απλό μοντέλο. Αν λειτουργεί, ακολουθείς τους κανόνες και θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αν τηρείς τις αξίες που έχεις μάθει, δεν μπορείς να κάνεις λάθος». Αυτή η φιλοσοφία έκανε τον Σακίλ τον βασιλιά του franchising. 

Από τότε που ανακοίνωσε την αποχώρησή του το 2011, ο αστέρας του NBA έγινε ιδιοκτήτης 155 καταστημάτων χάμπουργκερ, διαθέτει 150 πλυντήρια αυτοκινήτων και έναν κινηματογράφο. Το 2018, ίδρυσε τη μάρκα σάντουιτς κοτόπουλου «Big Chicken». Με περισσότερες από 10 εγκαταστάσεις στην πόλη του Λας Βέγκας, ο επιχειρηματίας επιδιώκει να επεκταθεί και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, όπως το Όστιν και το Φοίνιξ. Τα σάντουιτς με κοτόπουλο εμφανίζονται πλέον και στα μενού της εταιρείας κρουαζιέρας Carnival. 

Το πάθος του για το φαγητό ήταν αυτό που τον έκανε να γράψει μέχρι και βιβλίο συνταγών που εξέδωσε στις αρχές Απριλίου. Ο ίδιος λέει στο κείμενο ότι ήθελε να ονομάσει το βιβλίο «συνταγές για χαζούς» και ότι επέλεξε απλές συνταγές από την παιδική του ηλικία: «Πράγματα που μου αρέσει να τρώω, μέρη που έχω πάει, άνθρωποι που αγαπώ, πράγματα στα οποία πιστεύω και μερικές από τις καλύτερες ‘’ανακαλύψεις’’ μου», γράφει, αναφερόμενος στις συνταγές του «Big Chicken».

Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, ο τέσσερις φορές νικητής του πρωταθλήματος ΝΒΑ γνώριζε πάντα ότι τα χρήματα μπορούσαν να εξαφανιστούν εξίσου γρήγορα όπως εμφανίστηκαν. 

Όταν ο παίκτης αποσύρθηκε από το ΝΒΑ, είχε κερδίσει περισσότερα από 292 εκατομμύρια δολάρια (277 εκατομμύρια ευρώ) από το μπάσκετ, επιπλέον άλλα 220 εκατομμύρια δολάρια (209 εκατομμύρια ευρώ) από χορηγίες και διαφημίσεις. 

Ωστόσο, πριν αποχαιρετήσει τα γήπεδα, ο Σακίλ O’ Νιλ είχε ήδη κάνει τη μεγάλη του επένδυση: αγόρασε μετοχές της Google. Ο αθλητής εξομολογήθηκε ότι η επιχειρηματική του επιτυχία βασίζεται στο ότι δεν επενδύει ή διαφημίζει ποτέ μια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα δεν θα χρησιμοποιούσε ο ίδιος. 

Πηγή: skai.gr