Richard Branson: Ο δισεκατομμυριούχος που θέλει να ανοίξει ξενοδοχείο στη Σελήνη

Ο Βρετανός επιχειρηματίας μόλις άνοιξε ένα πολυτελές κατάστημα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας και έχει μεγάλα όνειρα… 

Ο 72χρονος Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στον πλανήτη. Είναι πρωταγωνιστής «πικάντικων» πρωτοσέλιδων εδώ και δεκαετίες, λόγω των εμπορικών και προσωπικών του περιπετειών.

Ο Βρετανός μεγιστάνας κέρδισε την «κούρσα» μεταξύ των δισεκατομμυριούχων για να φτάσει στο διάστημα, παρά το γεγονός ότι η περιουσία του, που αποτιμάται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από το Forbes, απέχει έτη φωτός από το να φτάσει τους ανταγωνιστές του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο γεννημένος στο Λονδίνο, Ρίτσαρντ Μπράνσον, ξέρει πώς να ανταγωνίζεται και να τραβάει την προσοχή των ΜΜΕ. Η φαινομενική του συστολή εξαφανίζεται όταν κατά την άφιξή του στο Son Bunyola, το νέο πολυτελές ξενοδοχείο που μόλις άνοιξε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, δεν διστάζει να μπει στο σιντριβάνι. Στέκεται ακόμη και σε μια καρέκλα για να καλωσορίσει τους καλεσμένους στο πάρτι των εγκαινίων. 

«Σε 50 χρόνια, νομίζω ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να αναζητούν την άγρια φύση», εκτιμά, «και η μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι θα είναι παρόμοιος με το πώς φαίνεται τώρα», ανέφερε ο ίδιος στην «EL PAÍS». 

Ο Μπράνσον ξεκίνησε επιχειρηματικά με τη Virgin Records, την οποία ίδρυσε το 1972 και πούλησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όμως το εμπορικό σήμα παρέμεινε, συνδεδεμένο με μια συλλογή διαφορετικών επιχειρήσεων, από γυμναστήρια μέχρι τηλεφωνικές εταιρείες, στις οποίες ξεχωρίζουν τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον τουρισμό. Η αυτοκρατορία του Μπράνσον περιλαμβάνει δύο αεροπορικές εταιρείες, μια εταιρεία κρουαζιέρας και πολλά ξενοδοχεία. Το 2021 -σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της Virgin Group- η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη σχεδόν 150 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων περίπου 20 εκατ. δολάρια προήλθαν από τα ξενοδοχεία. 

Ο Richard Branson

Ο Μπράνσον δεν υπήρξε ποτέ ένας διακριτικός επιχειρηματίας. Η δημόσια εικόνα του μοιάζει περισσότερο με εκείνη ενός διάσημου μουσικού ή πολιτικού. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει συναντηθεί ήδη δύο φορές με τον Ουκρανό πρόεδρο. Και η στάση του κατά του Brexit είναι γνωστή. Όταν τον ρωτούν αν πιστεύει ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. βλάπτει επιχειρήσεις όπως αυτή που μόλις άνοιξε στη Μαγιόρκα, απαντά με έμφαση: «Δεν υπάρχει ούτε ένας Άγγλος που να εργάζεται εδώ, πράγμα που είναι λυπηρό». Σε αυτό το θέμα, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για ημίμετρα. «Ελπίζω ότι μια μέρα θα επικρατήσει η κοινή λογική και κάποιος θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να ενωθούμε ξανά με την Ευρώπη».

Γεννημένος σε μια πλούσια οικογένεια, ο Μπράνσον εκμεταλλεύτηκε το άνοιγμα του ξενοδοχείου στη Μαγιόρκα για να ζήσει τη νοσταλγία που έχει για το ισπανικό νησί. Το επισκέφθηκε ως παιδί με την οικογένειά του. Και άνοιξε εκεί το πρώτο του ξενοδοχείο, το πολυτελές La Residencia, το οποίο πούλησε τη δεκαετία του 1990.

Ο Μπράνσον φαντασιώνεται ότι κάνει διακοπές στο τελευταίο ακίνητο της συλλογής του: «Αν έμενα εδώ, θα έκανα ποδήλατο δύο ή τρεις ώρες κάθε μέρα, θα έκανα αναρρίχηση και θα έκανα kite ή paddleboard, ενώ η σύζυγός μου θα επέλεγε να καθίσει στην πισίνα. Νομίζω ότι το Son Bunyola έχει τα πάντα», αναστενάζει.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο επιχειρηματίας, που αυτοπροσδιορίζεται ως "τυχοδιώκτης", γνωρίζει ότι αυτές οι διακοπές δεν είναι εφικτές αυτή τη στιγμή, διότι μετά τα εγκαίνια του ισπανικού θέρετρου του, θα περπατήσει στις όχθες του ποταμού Ζαμβέζη, στην Αφρική, όπου βρίσκονται τέσσερις από τις οκτώ εγκαταστάσεις της Virgin Limited Edition του Μπράνσον. Η μάρκα συγκεντρώνει τα πιο πολυτελή καταλύματα σε έναν όμιλο, στον οποίο προστέθηκε και το Son Bunyola.

Το Necker Island αποτελεί επίσης μέρος αυτής της συλλογής. Ο Branson αγόρασε αυτόν τον ιδιωτικό παράδεισο -που βρίσκεται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους- για τον εαυτό του. Είναι το μέρος όπου διαμένει επίσημα. Οι φορολογικές συνέπειες αυτής της απόφασης προκάλεσαν θύελλα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πριν από μια δεκαετία, μια διαμάχη που αναζωπυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στις 29 Ιουνίου, ο Μπράνσον μίλησε για ταξίδια στο διάστημα, αλλά προς το παρόν μόνο αστροναύτες ανεβαίνουν εκεί πάνω. «Αισθάνομαι ότι, σε 50 χρόνια, θα υπάρχουν ταξίδια στη Σελήνη... θα υπάρχει εκεί ένα ξενοδοχείο, ίσως ένα ξενοδοχείο της Virgin», λέει ο ίδιος. Ξέρει πώς είναι να βρίσκεσαι μακριά από τη Γη, αν και αμφιβάλλει αν αυτή ήταν η πιο ακραία περιπέτειά του. «Το διάστημα ήταν ένα όνειρο και χρειάστηκαν 25 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα... ».

Πηγή: skai.gr