Πώς θα λαμβάνουν οι ασθενείς τα αντιικά χάπια, εξηγεί η Γκάγκα -Για το σύνδρομο MISC σε παιδιά μιλά η Παπαευαγγέλου

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μίλησαν στη σημερινή ενημέρωση η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Έχουν γίνει 1436 αιτήσεις για τα αντιικά φάρμακα και έχουν απορριφθεί 19 ανέφερε στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία κορωνοιού η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως είπε το τελευταίο τετραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν, 42 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και 477 έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ οι 238 είναι να παραδοθούν.

Η κα Γκάγκα τόνισε πως οι γιατροί πως είναι πολύ σημαντικό να κάνουν την αίτηση νωρίς (την 1η ή την 2η μέρα) ώστε τα φάρμακα να φθάνουν την πέμπτη μέρα στους ασθενείς.

Η ίδια σημείωσε πως από χθες οι πολίτες πλέον μπορούν να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης αντιικών χαπιών κατά της COVID-19 και πρόσθεσε πως για την παραλαβή του φαρμάκου, οι ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, πρέπει άμεσα να αποδέχονται τους όρους χρήσης και χορήγησης στο σύνδεσμο.

«Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παπαευαγγέλου: Μελέτη για το σύνδρομο MISC σε παιδιά στην Ελλάδα

Συνολικά, 119 παιδιά νοσηλεύτηκαν μέχρι τέλος του 2021 με σύνδρομο MISC, σύμφωνα με ελληνική μελέτη. Τα παιδιά αυτά είχαν διάμεση ηλικία τα 8 έτη, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση.

Όπως είπε το σύνδρομο εμφανίζεται 3-6 βδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου. Τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα, ενώ σημαντικό ποσοστό εξ αυτών εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά.

Επίσης, 2 στα 10 παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να δούμε νέα περιστατικά του συνδρόμου MISC.

Μαγιορκίνης: Υπόνοιες για αύξηση της Όμικρον 2

«Οπουδήποτε βλέπουμε αντοχή στην επικράτηση της Όμικρον υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να βλέπουμε μια Ο2 να αρχίσει να αυξάνεται, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε, η Ο2 δεν έχει δραματικά μεγαλύτερη συμπεριφορά από τιη Ο και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΕΣΥ» τόνισε μεταξύ άλλων ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες με σχετική επιτάχυνση χάρη και στον εμβολιασμό. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι «η όλη λογική από δω και πέρα είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα χαίρονται όλο και περισσότερο την άνεση τους. Οποίες δραστηριότητες θα απελευθερωθούν και απελευθερώνονται γίνεται σύσταση να αφόρα εμβολιασμούς». 

«Κυρίως οι ανεμβολίαστοι επηρεάζονται αυτή τη στιγμή από τη διασπορά. Βαίνουμε παγκοσμίως σε κατάσταση που η κοινωνική αποστασιοποίηση θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο και όλο και περισσότερο θα χρησιμοποιούνται ο εμβολιασμός και το τέστινγκ» τόνισε.
 

Μια πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών με 2 δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MISC κατά 91%.

Παράλληλα, έδειξε ότι τα παιδιά που εμφάνισανε σοβαρό MISC ήταν ανεμβολίαστα.

Για τη μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο, κυρίως στα αγόρια, η καθηγήτρια ανέφερε ότι δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι 90 μέρες μετά τη λοίμωξη, το 99% των παιδιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ το 81% είχε πλήρη ίαση.

Επομένως, πρόκειται για μια ήπια και παροδική επιπλοκή.
 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr