Αλυσοδεμένοι ασθενείς στα ψυχιατρεία - ΠΟΕΔΗΝ: Το υπουργείο Υγείας γνωρίζει

Συγκλονίζουν τα πλάνα του βίντεο για την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων στον 21ο αιώνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ.

Άνθρωποι που νοσούν ψυχικά αντιμετωπίζονται με μεσαιωνικές πρακτικές, δεμένοι χειροπόδαρα με ιμάντες... Το σοκαριστικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ για να καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και αδυναμίας επισκευής ειδικών διαμορφωμένων δωματίων.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι βάρβαρες πρακτικές συνεχίζονται και με τη βούλα του υπουργείου Υγείας κατόπιν ιατρικής εντολής.

"Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόληψης βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή υποτιμητικής μεταχείρισης από το έτος 2006, χαρακτήρισε το μέτρο ακραίο και να εφαρμόζεται για πολύ ειδικές περιπτώσεις Ασθενών" αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας ότι το 60% - 80% των ασθενών με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού καθηλώνονται.

"Καθηλώνονται ακόμη και προνοιακά περιστατικά για να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους ή σε άλλους Ασθενείς (άνοια, αλτσχάιμερ κ.λ.π.)" τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι οι καθηλώσεις ζουν και βασιλεύουν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων και περισσότερο στον Ιδιωτικό Τομέα. "Θα είχαν σχεδόν μηδενιστεί εάν υπήρχε επαρκής αριθμός Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι (ήσυχα δωμάτια)" σημειώνει.

Παράλληλα, καταγγέλλονται περιστατικά βίας, καθώς όπως τονίζεται, σε καθημερινή βάση οι νοσηλευτές πέφτουν θύματα άγριων ξυλοδαρμών ή και τραυματισμών από αιχμηρά αντικείμενα που έχουν μαζί τους οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι το μετρό της καθήλωσης υφίσταται αυτή τη στιγμή, τονίζει πάντως ότι στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, με στόχο του υπουργείου να ξεκινήσει η αποασυλοποίηση των ασθενών με βάση το ν/σ αυτό. Το θέμα είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, ότι το 60% με 80% των ασθενών με εισαγγελική παραγγελία στην Ελλάδα του 2017 καθηλώνονται.

"Γινόμαστε μάρτυρες εικόνων που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα και κάθε άλλο παρά τιμούν τη χώρα μας" σχολίασε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου.

Πηγή: skai.gr