Ρωσική επίθεση στις ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ και την συμφωνία των Πρεσπών

Ρωσική επίθεση στις ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ και την συμφωνία των Πρεσπών
Σκληρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες άσκησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν στα Σκόπια στις 18 Δεκεμβρίου, όταν υποστήριξε ότι η Ρωσία εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι επιχειρεί να δικαιολογήσει την παρέμβαση της στην εσωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ και την ώθηση της χώρας στο ΝΑΤΟ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Με την αναπόδεικτη αντιρωσική ρητορική της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη παρέμβαση της στις εσωτερικές υποθέσεις της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’, να νομιμοποιήσει την ανεπαρκή Συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγήσει μια ακόμη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην βούληση των πολιτών της, όπως συνέβη και με το Μαυροβούνιο το 2017» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ρωσική διπλωματία καλεί τον κ. Σάλιβαν να επιστρέψει «στο πεδίο της πραγματικότητας, υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου όπου λόγω ανεπαρκούς συμμετοχής οι πολίτες δεν κύρωσαν την συμφωνία των Πρεσπών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν παρών στο κτήριο της Βουλής της ΠΓΔΜ όταν έγινε η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, «για να διασφαλιστούν τα αναγκαία αποτελέσματα».

Καταγγέλλει «βρώμικους χειρισμούς, εξαγορά και εκβιασμούς βουλευτών».

«Εκτός των άλλων, όχι Ρώσοι, αλλά επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στα πολιτικά παλκοσένικα των Σκοπίων με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν ένα πακέτο συνταγματικών τροπολογιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Tass