Προσφυγικό, το στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Προσφυγικό, το στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στη νέα ελληνική νομοθεσία για το άσυλο αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung.

«[…] Για την κυβέρνηση, που ανέλαβε μόλις πριν από τρεις μήνες, το μεταναστευτικό εξελίχθηκε τάχιστα σε φλέγον ζήτημα. Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση η επίλυσή του είναι η πιο επιτακτική απαίτηση που έχουν οι πολίτες από την πολιτική, αποδίδοντας σε αυτή μεγαλύτερη σημασία από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή μειώσεις φόρων. Ο νέος νόμος έκτασης 237 σελίδων πέρασε κόντρα στις ψήφους και υπό τις έντονες διαμαρτυρίες του αριστερού αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει το νομοθέτημα "κακοτεχνία" που απλώς περιορίζεται στην απώθηση της παράτυπης μετανάστευσης και δεν επικεντρώνει στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν από πολέμους.

Για την προηγούμενη, αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η μεταναστευτική πολιτική δεν αποτέλεσε βέβαια πεδίο δόξης λαμπρό. Ο συνδυασμός φιλελεύθερης νομοθεσίας, διοικητικής ανεπάρκειας και έλλειψης πόρων συνέβαλε σημαντικά στην καταστροφή που συντελέστηκε στα νησιά του Αιγαίου. Ακόμη πιο βαρύνουσα σημασία έχει η συλλογική ανευθυνότητα των χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες άφησαν την Ελλάδα στη μοίρα της».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε αντίθεση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και οργανώσεις αρωγής που επικρίνουν τη νέα νομοθεσία, για παράδειγμα τις διατάξεις για τις συνθήκες κράτησης, ο Γκέραλντ Κνάους, εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, χαιρετίζει τα νέα μέτρα εκτιμώντας ότι η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου είναι αποφασιστικής σημασίας. «Ωστόσο ο Κνάους αμφιβάλλει εάν η Ελλάδα έχει τις αναγκαίες διοικητικές δομές για να υλοποιήσει όντως τα νομοθετικά μέτρα».

Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης