Πέθανε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ιωσήφ

Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 91 ετών, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ιωσήφ, που είχε διατελέσει υφυπουργός της κυβέρνησης του Νικολάου Πλαστήρα.
Ο Ανδρέας Ιωσήφ γεννήθηκε το 1915 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά, ενώ από την ηλικία των 17 ετών άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Εστία». Κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940-1941 πολέμησε στην πρώτη γραμμή και η εφημερίδα του δημοσίευσε ταυτόχρονα ανταποκρίσεις του από το μέτωπο. Εργάστηκε, επίσης, ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες «Ελληνικόν Αίμα», «Ακρόπολις», «Απογευματινή».
Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και δούλεψε για το ραδιοφωνικό δελτίο της Εθνικής Ελεύθερης Ελληνικής Κυβέρνησης του Καΐρου. Για τη δράση του αυτή συνελήφθη από τους Ιταλούς και φυλακίσθηκε. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε μεταπολεμικά από την Ένωση Συντακτών.
Το 1950 εξελέγη βουλευτής Αθηνών, ενώ την επόμενη βουλευτική περίοδο επανεκλέχθηκε και διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υφυπουργός Τύπου στην κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα. Από το αξίωμα αυτό παραιτήθηκε στις 30.3.1952 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και έκτοτε αποσύρθηκε από την πολιτική.
Είχε συγγράψει θεατρικά έργα και το 1964 τιμήθηκε με το πρώτο κρατικό βραβείο του Καλοκαιρίνειου διαγωνισμού για το θεατρικό του έργο «Εκείνο το μεσημέρι στο Ντάλλας».
Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Μανώλη Λίτινα του Ιδρύματος Αθ. Μπότση για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση ως συντάκτης του ραδιοφωνικού δελτίου της Εθνικής Ελεύθερης Ελληνικής Κυβέρνησης του Καΐρου και ως αρχισυντάκτης της παράνομης εφημερίδας «Καθημερινά Νέα».
Η κηδεία του Ανδρέα Ιωσήφ θα γίνει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2006, στις 4 μ.μ. από τον ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr