Ο Ερντογάν διεκδικεί γεωτρήσεις νότια της Κρήτης με τη συνεργασία της Λιβύης

Τις προθέσεις της Τουρκίας για γεωτρήσεις και νότια της Κρήτης, δέιχνουν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Αγκυρα, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ. 

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στο έδαφος και στις ακτές της βορειοαφρικανικής χώρας, μετά από μια συνάντηση η οποία έρχεται ως επιστέγασμα της οριστικής αναχαίτισης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που πλέον έχει υποχωρήσει αφήνοντας την κυβέρνηση Σάρατζ να ελέγχει πλέον την Τρίπολη. 

Η Λιβύη υποστηρίζει ότι με το τουρκολιβυκό σύμφωνο επεκτείνεται βορειότερα η μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, δηλαδή από τα 63.000 τετραγωνικά χλμ. Στα 39.000.

Ο Ερντογάν υπονόησε ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίουμπορεί να ζητήσει από τη Λιβύη άδεια γεωτρήσεων σε αυτές τις περιοχές και να πάει εκεί τουρκικό σεισμογραφικό, νότια της Κρήτης, όπως είπε ο αναταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Παράλληλα, η Ελλάδα προχωρεί σε μια σειρά διπλωματικών κινήσεων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τη δημοσιοποίηση χαρτών για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Συρίγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι η Τουρκία πλέον εμφανίζεται ως εκπρόσωπος διεθνούς νομιμότητας με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος για να ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό θα πρέπει να προσφύγουμε κάπου, αλλά αν καμία από τις δύο χώρες που έχουν υπογράψει δεν δεχτεί προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, δε μπορεί να γίνει τίποτα.
 

Πηγή: skai.gr