Καλαφάτης: «Οι Έλληνες δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας»

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβρίου 1912, την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, επισήμανε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ότι ”οι Έλληνες δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη γη, τον εναέριο χώρο και τις θάλασσές μας. Δεν μας πτοούν οι απειλές και δεν μας λυγίζουν οι κραυγές”.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι “οι Έλληνες ενωμένοι πετυχαίνουμε θαύματα”, “ με περηφάνια και εθνική αυτοπεποίθηση, μπορούμε να κάνουμε εφικτό, εκείνο που οι άλλοι θεωρούν ανέφικτο”, “δεν οραματιζόμαστε στη βάση των αριθμών, αλλά με τη δύναμη της ψυχής”, καθώς και ότι “επαγρυπνούμε και προετοιμαζόμαστε για ό,τι μπορεί να χρειαστεί η πατρίδα μας”.

“Οι μέρες αυτές είναι για μας τους Μακεδόνες, αλλά και για όλους τους Έλληνες ύμνος στις έννοιες Πατρίδα, Πίστη, Παράδοση. Είναι μέρες γιορτής διδαχής, έμπνευσης και ανάτασης των Ελλήνων. Μέρες που αναδεικνύουν την ανάγκη  συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών στους ίδιους στόχους. Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και τις ανάγκες των καιρών”, σημείωσε.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, αναφέρθηκε στο νόημα των επετείων οι οποίες, όπως είπε, λαμπρύνονται φέτος και από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ο ίδιος επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες από τις έντονες ανισότητες, την εν εξελίξει πανδημία και την κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που δημιουργούνται από αυταρχικές ηγεσίες χωρών που απειλούν την σταθερότητα και την ειρήνη. Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου ευρύτερα και να εργαστούμε για την επίτευξη των παγκόσμιων οραμάτων. Σήμερα, είπε, το μήνυμα του ΟΧΙ αποκτά ένα μεγάλο απελευθερωτικό νόημα. Μας κάνει να στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στους σημερινούς αυταρχισμούς κάθε είδους και να απαιτούμε το τέλος τους, βροντοφωνάζοντας ένα παγκόσμιο ΟΧΙ, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Στον σύντομο χαιρετισμό του , ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή της πίστης στους εθνικούς αγώνες και την αξία της στο ΟΧΙ των Ελλήνων, τονίζοντας επιπλέον ότι σήμερα είναι υποχρέωση να ειπωθεί και ένα άλλο ΟΧΙ, αυτό στις διακρίσεις και την αδυναμία του κάθε ανθρώπου να λειτουργήσει στην καθημερινότητα με τα δικά του εργαλεία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επίκουρος καθηγητής Ευστράτιος Δορδανάς, του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, με θέμα: «Η ήττα μιας νίκης και το άγος της Κατοχής (1940-1944)».

Ακολούθησε η επίδοση τιμητικών επαίνων από τον πρύτανη Στυλιανό Δ. Κατρανίδη και τους αντιπρυτάνεις Δημήτριο Κυρκιλή και Ευγενία Αλεξανδροπούλου στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα οποία αφυπηρέτησαν το 2020.

Πηγή: skai.gr