Ελπίδες από τους ανέμους

Στη μείωση της έντασης των ανέμων βασίζουν τις ελπίδες τους οι αρχές για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαϊάς που συνεχίζει να καίει το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, την Πάρνηθα, όπου επεκτάθηκε η φωτιά από τα Δερβενοχώρια.

Λίγο μετά τις 3 το πρωί της Παρασκευής, η έκταση και η ένταση των εστιών της φωτιάς στο βουνό είχε περιορισθεί, ενώ η φορά των ανέμων έστρεφε τις φλόγες προς τις περιοχές που έχουν ήδη καεί, γεγονός που διευκολύνει το πυροσβεστικό έργο.

• • • • • • Την Πέμπτη το βράδυ, η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ ο νομάρχης ανατολικής Αττικής ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή.

Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο δήμαρχος Θρακομακεδόνων. Νωρίτερα, εκκενώθηκε το καζίνο, το ξενοδοχείο Μον Παρνές, οι εγκαταστάσεις των ραντάρ, το πάρκο κεραιών και προληπτικά η κατασκήνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν στο 210320 1111 .

Την εκκένωση των εγκαταστάσεων των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στην Πάρνηθα διέταξε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Το προσωπικό απομακρύνθηκε με ελικόπτερο, αν και εκτιμάται ότι η φωτιά δεν θα φθάσει στις εγκαταστάσεις των ραντάρ.

Εκκενώθηκε και το πάρκο κεραιών, ενώ πυκνός καπνός καλύπτει σχεδόν όλη την Αττική.

Τις δυνάμεις πυρόσβεσης συνδράμουν 200 στρατιώτες από το κέντρο εκπαίδευσης Θήβα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Καραούλι, Μάνδρας Αττικής καίνε πλέον μόνο κάποιες μικρές εστίες.

src=/upload_files/Image/Ellada/BIGfwties2.jpg

Συνολικά την Πέμπτη εκδηλώθηκαν περισσότερες από εκατό πυρκαγιές. Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι φωτιές στο Καλαμάκι και Νεοχώρι Μαγνησίας, όπου απειλείται κατοικημένη περιοχή. Στην Αγιά Λάρισας προκλήθηκαν ζημιές σε 4 σπίτια.

Μαίνονται επίσης οι φωτιές στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε δύσβατη περιοχή στη θέση Πέντε Βρύσες και στα Άβδηρα Ξάνθης.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Βιανός Λουτρακίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Την Παρασκευή θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με αεροσκάφη τύπου Καναντερ από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σε ύφεση οι φωτιές σε Μηλιές και Άγιο Βλάση Μαγνησίας, στην Μελιβοία Λάρισας, στη Μαμουσιά Αχαϊας, και στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας.

Καθαρό εμπρησμό κατήγγειλε στο ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της νομαρχίας Μαγνησίας, Μπάμπης Τσαμπάτζης. Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν καεί 30.000 πευκόφυτο δάσος.

Σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής, Παναγιώτη Γάτο, στο Νεοχώρι Μαγνησίας, απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Τα ξημερώματα δύο άνδρες, 36 και 42 ετών βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στο αυτοκίνητο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες. Τρίτος επιβάτης κατάφερε να σωθεί.
Πηγή: skai.gr