Έκρηξη χειροβομβίδας στο Ρωσικό Προξενείο στο Χαλάνδρι (upd)

Χειροβομβίδα εξερράγη στο εξωτερικό φυλάκιο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του προξενείου της Ρωσίας στην Αθήνα, επί της οδού Τζαβέλα, στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο ύποπτοι άνδρες κινούνταν στην Τζαβέλα γύρω στις 3.20 με μοτοσυκλέτα τύπου «εντούρο», και πέταξαν την χειροβομβίδα. Στόχος τους φαίνεται πως ήταν καθαρά το κουβούκλιο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων από την πύλη.

Η χειροβομβίδα κύλισε κάτω από το φυλάκιο, όπου εκείνη την στιγμή δεν βρισκόταν σκοπός, και συνεπώς δεν σημειώθηκε τραυματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες το προξενείο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας.

Η έκρηξη προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στο φυλάκιο και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Καμένη μοτοσικλέτα, επίσης τύπου «εντούρο», εντοπίστηκε περίπου 20 λεπτά αργότερα στα Εξάρχεια και εξετάζεται εάν σχετίζεται με το συμβάν.

Η πρεσβεία της Ρωσίας καταδίκασε την επίθεση και ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές για την ταχεία ανταπόκρισή τους.

Σε ανάλογη καταδίκη προέβη το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις».

Περίοικοι δήλωσαν πως άκουσαν ισχυρό κρότο. Στο σημείο βρίσκονται άνδρες της Σήμανσης ενώ η κυκλοφορία αυτοκινήτων στην οδό Τζαβέλα έχει απαγορευτεί.

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2016 η οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα είχε αναλάβει την ευθύνη για επίθεση με χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας,
Πηγή: skai.gr