Μουζάλας: «Σκηνικά» από 30 άτομα στο Ελληνικό - καμία απεργία πείνας

Ένταση σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στο Ελληνικό, αφού για αρκετή ώρα, οι πρόσφυγες δεν επέτρεπαν την είσοδο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στον χώρο της κατάληψης, σχηματίζοντας μία «ανθρώπινη αλυσίδα» από γυναίκες και μικρά παιδιά, πίσω από την κλειδωμένη πόρτα του χώρου υπό κατάληψη.

Μετά από αρκετά λεπτά σπρωξιμάτων λόγω του συνωστισμού, ο κ. Μουζάλας κατάφερε, τελικώς, να μπει για λίγα λεπτά στον καταυλισμό, με σκοπό να μιλήσει με τους πρόσφυγες, αποχωρώντας λίγα λεπτά μετά. Ο υπουργός, παρέδωσε την αλυσίδα της πόρτας σε έναν αστυνομικό σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «η πόρτα δεν θα ξανακλείσει, είμαστε κράτος με νόμους». 

Μουζάλας: Όποιος νιώθει καταπιεσμένος, μπορεί να φύγει

Για «χειραγωγικά και χειραγωγημένα σκηνικά» έκανε λόγω λίγο αργότερα ο υπουργούς, σχολιάζοντας την ένταση, καταγγέλλοντας μάλιστα πως δεν υπήρξε «απεργία πείνας» αλλά, αντίθετα, προσπάθεια να εμποδίσουν από τους αρμόδιους να φέρουν το φαγητό στους μετανάστες.

Τα επεισόδια τα έκαναν τριάντα άνθρωποι, εκτίμησε ο ίδιος.  «Την ίδια ώρα που φώναζαν ότι θέλουν να πάνε τα παιδιά σε σχολείο, τα σχολικά περίμεναν απέξω για να πάρουν τα παιδιά», τόνισε ο υπουργός.

«Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτή τη δομή είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του», πρόσθεσε.

«Μπορεί να μην τους αρέσει το φαΐ, αλλά φαΐ έχουν»

«Οι ελλείψεις δεν δικαιολογούν παραβίαση του νόμου και δεν θα την ανεχθούμε», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως όπως το κράτος δεν ασκεί βία, κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρόκειται να την ανεχτεί.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόσφυγες με τσαντίρια στους δρόμους και τις πλατείες (…) μπορεί να μην τους αρέσει το φαΐ αλλά φαΐ έχουν», είπε.

Σύμφωνα με οργανώσεις αλληλέγγυων, περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ξεκινήσει από χθες απεργία πείνας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ζεστό νερό, μεταφορά όσων έχουν ανάγκη σε κενά διαμερίσματα και πρόσβαση των παιδιών σε σχολεία.
Πηγή: skai.gr