Κανονικά πληρώνονται διόδια - Δεν προβλέπεται δωρεάν διέλευση απαντούν οι κοινοπραξίες (upd)

Κανονικά καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων οι πολίτες που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τους αυτοκινητόδρομους.

Με αφορμή σχετική καταγγελία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωσή, με την οποία αφήνει αιχμές για το θέμα κατά του υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών.

Το ΥΠΕΣ τονίζει  ότι με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου προς το υπουργείο Υποδομών αιτήθηκε τη διαμεσολάβηση του υπουργείου για να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, μέτρο που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Ωστόσο, σημειώνει το ΥΠΕΣ, δεν έλαβε καμία απάντηση στο αίτημά του.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών ότι η κυβέρνηση με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εξασφάλισαν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια».

«Προφανώς κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων τους», σημειώνει ακόμα ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας.

Η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται απο τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος, ήταν η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο αίτημα της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση των διοδίων σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τις διελεύσεις από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε εκατομμύρια ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλλει το κράτος για δυο πλέον εκλογικές διαδικασίες του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.

Μέσα στην επομένη ώρα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία για το ζήτημα της χρέωσης των διοδίων.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου έχει ήδη δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή των εκλογέων.

Την έντονη αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση των εταιρειών να μην επιτρέψουν τη δωρεάν διέλευση των ψηφοφόρων που ταξίδεψαν σήμερα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο», τονίζει σε ανακοινωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: skai.gr