Προαπαιτούμενα και χρέος στην ατζέντα του Euro-working Group

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και τα τεχνικά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Euro-working Group στο Παρίσι, όπου δεν αποκλείεται να κριθεί το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενταχθεί χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα ή θα μείνει αμιγώς με εποπτικό ρόλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί αύριο Παρασκευή στη Βουλή.

Βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι οι δύο αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που εκπονούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Το σημερινό EWG έρχεται στον απόηχο των ατελέσφορων συζητήσεων σε επίπεδο Washington Group στον Καναδά, την προηγούμενη εβδομάδα, όπου δεν γεφυρώθηκε το χάσμα ανάμεσα στην Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά το βάθος της ελάφρυνσης.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, απαιτεί πολιτικές προϋποθέσεις για βαθιά ελάφρυνση του χρέους, ενώ το ΔΝΤ θέλει κυρίως αυτόματη εφαρμογή της και πολυετή επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως τα χρονικά περιθώρια για πλήρη ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, με δεδομένο ότι ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, που συνήθως ισοδυναμεί με τρεις μήνες, ώστε να εκταμιεύσει δάνεια.
Πηγή: skai.gr