Κλείσιμο

Πώς μπορεί να ενεργοποιηθεί το πλαφόν των 180 ευρώ για το φυσικό αέριο - Αστερίσκοι και δικλείδες ασφαλείας

Οι δύο συνθήκες για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού - Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις, η ενεργοποίηση του πλαφόν θα διατηρείται για τουλάχιστον 20 ημέρες

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Σε ένα πλαφόν που βρίθει αστερίσκων και δικλείδων ασφαλείας, σε βαθμό που ενδεχομένως να μην το αφήσουν ποτέ να εφαρμοστεί, κατέληξαν μετά από κοπιώδεις διαβουλεύσεις οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωζώνης.

Το καλό είναι βεβαίως ότι υπάρχει συμφωνία και μάλιστα σχεδον με τη μέγιστη δυνατή ομοφωνία. Ακόμη και οι Γερμανοί ψήφισαν θετικά. Όχι ψήφισαν μόνο οι Ούγγροι ενώ Ολλανδοί και Αυστριακοί απείχαν.

Το πλαφόν ορίστηκε τελικά στα 180€/Mwh και μπορεί να θεωρηθεί επί της αρχής νίκη του μπλοκ των 15, στο οποίο πρωταγωνιστική θέση είχε η Ελλάδα και ο Κώστας Σκρέκας, το οποίο από την αρχή επιδίωκε μια τιμή πολύ πιο χαμηλά από την αρχική πρόταση των 275€ της Κομισιόν. Το πλαφόν θα ενεργοποιείται κάθε φορά που ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ θα συντρέχουν οι δύο παρακάτω συνθήκες :

-Η τιμή φυσικού αερίου του δείκτη TTF να ξεπεράσει τα 180€/Mwh για 3 ημερες

-Η διαφορά με τις παγκόσμιες τιμές του LNG να ξεπερνα τα 35€ επίσης για 3 ημέρες.

Μιλάμε δηλαδή για ένα δυναμικό πλαφόν το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και τα 180€ αν η τιμή του LNG κινείται συνεχώς ανοδικά πάνω από τα 145€. Αυτό που ήθελαν να επιτύχουν οι υπουργοί σύμφωνα με την Τσεχική προεδρία είναι η τιμή του φυσικού αερίου να μην φεύγει ποτέ πάνω από αυτήν του LNG +35€ ( που είναι το καπέλο προκειμένου να παραμείνει η Ευρωπαϊκή αγορά ελκυστική και ανταγωνιστική και ταυτόχρονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική σταθερότητα.

Όταν το πλαφόν ενεργοποιείται, θα ισχύει για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες εκτός εάν – κι εδώ αρχίζουν οι αστερίσκοι – συντρέχει έστω μία από τις παρακάτων συνθήκες (οι οποίες και λειτούργησαν κατευναστικά προς τους...αντιδραστικούς):

-Αμέσως μόλις η τιμή του LNG+35€ η υποχωρήσει κάτω από τα 180€

-Η Κομισιόν κηρύξει κατάσταση έκτακτου κινδύνου

-Αν παρατηρηθεί αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

-Αν παρατηρηθεί μείωση των συναλλαγών TTF

-Αν παρατηρηθεί μείωση των προμηθειών LNG

Οι αστερίσκοι όμως δεν σταματούν εδώ δυστυχώς. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η Κομισιόν έχει παραγγείλει 3 εκθέσεις από την ΕΚΤ, την ESMA ( Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) και τον ACER (Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας). Αν αυτές οι εκθέσεις δείξουν ότι η εφαρμογή του μηχανισμού διόρθωσης των αγορών όπως αποκαλείται, προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει, η Κομισιόν διατηρεί το δικαίωμα ex ante να μην τον ενεργοποιήσει ποτέ και να κλειδώσει το σχέδιο σε ένα συρτάρι.

Το πλαφόν θα περιλαμβάνει όλους του κόμβους συναλλαγών ( hubs) αν και η Κομισιόν διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει κάποιους κατά το δοκούν. Το πλαφόν δεν αφορά τις Over the counter συναλλαγές, τα συμβόλαια δηλαδή που υπογράφονται εξωχρηματιστηριακά.

Η συμφωνία για το πλαφόν σημαίνει ότι προχωρούν κανονικά και τα ζητήματα των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου, του συμπληρωματικού δείκτη τιμών για το LNG, των μέτρων ενεργειακής αλληλεγγύης αλλά και της επιτάχυνσης δανειοδότησης των ΑΠΕ.


 

Πηγή: skai.gr