Κλείσιμο

Νέα γραφεία του ΕΟΤ στη Μόσχα

Τα εγκαίνια του νέου γραφείου του ΕΟΤ στη Μόσχα πραγματοποίησε την Πέμπτη η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, παρουσία πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών. Στην ομιλία της η υπουργός επισήμανε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την ομαλοποίηση του καθεστώτος έκδοσης της βίζα, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη φετινή χρονιά παρουσιάζονται αυξημένες τουλάχιστον κατά 50% οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας περί τις 200.000.
Αναφορικά με τη βίζα, όπου η ρωσική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία θεωρώντας ότι οι διαδικασίες έκδοσής της λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ρώσους πολίτες, η κ. Πετραλιά σημείωσε ότι κατόπιν προσπαθειών ο χρόνος χορήγησής της έχει μειωθεί στα δύο 24ωρα, ενώ κάθε μέρα χορηγούνται περί τις 1.800 θεωρήσεις διαβατηρίων σε Ρώσους πολίτες.
Η υπουργός είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, στην οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο η δημιουργία Ελληνικού Οίκου για τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη στη Μόσχα και η επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης βίζα για τους Ρώσους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Ο κ. Λουζκόφ ζήτησε από την ελληνίδα υπουργό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τους Ρώσους τουρίστες. Οι ρώσοι που επισκέπτονται την Ελλάδα για τουρισμό, ανέφερε ο κ. Λουζκόφ, είναι εύποροι πολίτες της μεσαίας τάξης και μια απλοποίηση της διαδικασίας θα σήμαινε αισθητή αύξηση του αριθμού τους.
Από τη πλευρά της η κα Πετραλιά επανέλαβε ότι έχουν γίνει συστηματικές προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών, γεγονός που έχει οδηγήσει στην έκδοση 1.800 θεωρήσεων την ημέρα. Το θέμα της βίζα απασχολεί ιδιαίτερα τους Ρώσους διότι θεωρούν ότι με τη διαδικασία αυτή αντιμετωπίζονται ως «παράξενοι Ευρωπαίοι». Σημειωτέον πάντως ότι η ίδια η ευρωπαϊκή συνθήκη Σένγκεν επιβάλλει τη συγκεκριμένη διαδικασία χορήγησης βίζα, η οποία είναι αδύνατο να μειωθεί σε λιγότερο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο βασικό θέμα της συνάντησης - την ίδρυση του Ελληνικού Οίκου για τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη - η κα Πετραλιά ανέφερε ότι από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρούν να διευθετήσουν διάφορες νομοθετικές δυσκολίες, ώστε να προχωρήσει το θέμα.
Η υπουργός ανέφερε στον συνομιλητή της τις αποφάσεις που έχει η ίδια λάβει σε ό,τι αφορά τη ρωσική τουριστική αγορά. Στα πλαίσια αυτά, πρώτον, τον ερχόμενο μήνα ξεκινά στη Μόσχα η διαφημιστική εκστρατεία της Ελλάδας. Δεύτερον, η Ελλάδα θα διευρύνει την παρουσία της στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που οργανώνονται στην Ρωσία. Τρίτον, κάλεσε τη ρωσική πλευρά να προχωρήσει σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης.
Η κ. Πετραλιά μάλιστα προσκάλεσε τον κ. Λουζκόφ να επισκεφθεί τη χώρα μας με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από κοινού με σημαντικούς Ρώσους τουριστικούς επιχειρηματίες, ώστε να γίνουν επαφές με έλληνες επιχειρηματίες για την υλοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.
Το βράδυ της Πέμπτης, η υπουργός θα παρευρεθεί σε δείπνο που θα λάβει χώρα στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία παρουσία ελλήνων και ρώσων επιχειρηματιών
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr