Financial Times: Σχέδια για κούρεμα 30% σε καταθέσεις 8.000 ευρώ και πάνω (upd1)

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για «κούρεμα» καταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% για αποταμιεύσεις από 8.000 ευρώ και πάνω καταρτίζουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Τα σχέδια «κουρέματος», εάν χρειαστούν, θα εφαρμοστούν ως μέρος μιας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών των FT προέβη, με παρέμβασή της στον ΣΚΑΪ, η επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, κάνοντας λόγο για «τελείως ανυπόστατο» δημοσίευμα, που μπορεί να είναι «μόνο εκ του πονηρού». «Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Αυτά τα σενάρια ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας», δήλωσε ρητά η κ. Κατσέλη.

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας διαβεβαίωσε πως υπάρχει επαρκής ρευστότητα στα ελληνικά ιδρύματα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών έως το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και θα λήξει, θεωρητικά, η τραπεζική αργία. Τόνισε πάντως πως το τι θα επακολουθήσει θα κριθεί από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η κ. Κατσέλη εκτίμησε στον ΣΚΑΪ πως το πιθανότερο είναι η Ευρωτράπεζα να δώσει νέα έκτακτη βοήθεια (ELA) στα ελληνικά ιδρύματα, όμως παραδέχτηκε πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει «κάποιο πρόβλημα ρευστότητας».

Το δημοσίευμα διέψευσε κατηγορηματικά και το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο και τις δηλώσεις της κ. Κατσέλη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για εκκαθάριση κάποιας ελληνικής τράπεζας ή για «κούρεμα» καταθέσεων, διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει με απόφαση της ΕΚΤ είτε να κηρύξει τις τράπεζες αφερέγγυες είτε να ανακαλέσει την έκτακτη ρευστότητα (ELA) που έχει παράσχει.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι θεωρητικά εγγυημένες έως το ποσό των 100.000 ευρώ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, όμως το ελληνικό εγγυητικό ταμείο δεν έχει στη διάθεσή του επαρκές απόθεμα για να καλύψει αυτά τα ποσά.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε καθεστώς αργίας από τη Δευτέρα, με τους καταθέτες να έχουν δικαίωμα να αναλάβουν μόνο 60 ευρώ ανά ημέρα μέσω των ATMs.

Την ίδια στιγμή, οι συντάξεις καταβάλλονται τμηματικά, σε ορισμένα υποκαταστήματα, με ηλικιωμένους να σχηματίζουν τεράστιες ουρές μέσα στη ζέστη προκειμένου να λάβουν λίγα χρήματα.

Με δεδομένες τις μαζικές εκροές καταθέσεων που έχουν καταγραφεί του τελευταίους μήνες, και την καθημερινή φυγή χρημάτων – παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους – από ανθρώπους που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το μέγεθος ρευστότητας που απομένει στο τραπεζικό σύστημα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή: skai.gr