Ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ;

Ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ;
Μεγάλη πλειοψηφία των Ισλανδών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζητούν επίσης την αντικατάσταση της ισλανδικής κορώνας με το ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Frettabladid.

Περίπου το 68,8% των ερωτηθέντων επιθυμεί η χώρα του να είναι υποψήφια προς ένταξη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο ήταν 55,1%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 800 ατόμων άνω των 18 ετών.

Από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισλανδία μόνο το Σοσιαλδημοκρατικό έχει επισήμως ταχθεί υπέρ της ένταξης χώρας στην ΕΕ.

Από τους υποστηρικτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το 93% επιθυμεί η Ισλανδία να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Επίσης, το 72,5% των ερωτηθέντων δήλωσε πως επιθυμεί την αντικατάσταση του νομίσματος της χώρας με το ευρώ. Η ισλανδική κορώνα έχει σημειώσει μεγάλη πτώση (152 κορώνες αντιστοιχούν σε ένα ευρώ) εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Σε άλλη δημοσκόπηση πριν από δέκα ημέρες που δημοσιεύτηκε επίσης στην εφημερίδα Frettabladid, το 70% των Ισλανδών δήλωνε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, της Capacent-Gallup σε δείγμα 1.200 ατόμων, το 49% των ερωτηθέντων υποστήριζε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, 27% ήταν κατά και 24% δήλωναν αναποφάσιστοι.
Πηγή: skai.gr