Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα από Εurostat

H Eurostat ανακοίνωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ότι προχώρησε στην άρση των επιφυλάξεων που είχε διατυπώσει για τα στατιστικά στοιχεία τα οποία είχε δηλώσει η Ελλάδα με τις κοινοποιήσεις του Σεπτεμβρίου του 2005 και του Απριλίου του 2006.
Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια δήλωσε πως έχουμε πλέον μια ικανοποιητική εικόνα των ελληνικών δημόσιων λογαριασμών για την περίοδο 2002-2005.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε με αφορμή την παρουσίαση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών-μελών της ΕΕ για το 2005 από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία Εurostat τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Με την ανακοίνωση δίνονται διευκρινίσεις για τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων ορισμένων κρατών-μελών, όπως του Βελγίου και της Ελλάδας.
Όπως εξηγεί η κοινοτική στατιστική υπηρεσία σε σχετική ανακοίνωση τύπου, η άρση των επιφυλάξεων στην περίπτωση της Ελλάδας οφείλεται στη διευκρίνιση των ζητημάτων που αφορούσαν την εγγραφή των πόρων που προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, τους λογαριασμούς των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για ποσά που αφορούν λογαριασμούς της περιόδου 2002-2005.
Συγκεκριμένα, η Εurostat σημειώνει ότι, μετά τις μεθοδολογικές επισκέψεις που διενήργησε τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2006, διευκρίνισε τα ζητήματα που εκκρεμούσαν στα ανακοινωθέντα της 26ης Σεπτεμβρίου 2005 και της 24ης Απριλίου 2006. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να υπάρξει μια αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ για τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα κατά 0,3% το 2002 και το 2003, κατά 0,9% το 2004 και κατά 0,7% το 2005. Μετά τις αναθεωρήσεις αυτές το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε το 5,2% το 2002, το 6,1% το 2003, το 7,8% το 2004 και το 5,2% το 2005.
Η Eurostat σημειώνει ότι η αύξηση αυτή του δημοσιονομικού ελλείμματος για την περίοδο 2002-2005 οφείλεται στη μείωση των πλεονασμάτων διαφόρων οργανισμών της κεντρικής διοίκησης και των διοικήσεων των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν σύμφωνα με τη Εurostat 110,7% το 2002, 107,8% το 2003, 108,5% το 2004 και 107,5% το 2005.
Σύμφωνα ακόμη με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η μεθοδολογική επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση ενός προγράμματος δράσης για τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας στη διάρκεια των επόμενων ετών σε συμφωνία μεταξύ της Εurostat και των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών. Η Eurostat αναφέρει ακόμη ότι, όπως ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2006, βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες τεχνικές ομάδες εργασίας για την εγγραφή στους λογαριασμούς των ζητημάτων που αφορούν τις τιτλοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές αρχές, την κατανομή των πληρωμών για τη χρήση των δρόμων, τις εκχωρήσεις ή μεταβιβάσεις αμφίβολων δημόσιων πιστώσεων (κυρίως στην περίπτωση των πιστώσεων εξωτερικού ) και τις πληρωμές που σχετίζονται με τη μεταβίβαση στο κράτος συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων.
Στη συνέχεια η Εurostat διευκρινίζει ότι για τη συγκεκριμένη κοινοποίηση έκανε χρήση των στοιχείων του ΑΕΠ που κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές τον Απρίλιο του 2006. Για τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν την 1η Οκτωβρίου 2006, με τα οποία προβλέπεται μια αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, η Eurostat επισημαίνει πως λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της αναθεώρησης αυτής θα προχωρήσει σε πλήρη αποσαφήνιση αυτών των στοιχείων, μόλις η Ελλάδα προσκομίσει έναν αναλυτικό κατάλογο των πηγών και των μεθόδων που ακολουθήθηκαν στους νέους υπολογισμούς.
Τέλος, η Eurostat εκτιμά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Γερμανίας δεν φαίνεται να έχει εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας της 9ης Μαρτίου 2006 για την εγγραφή των αμυντικών δαπανών.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr