Δίψηφιο νούμερο αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ

Του Χρυστόστομου Τσούφη 

Φεβρουάριος 1995. Πρωθυπουργός της χώρας ο Ανδρέας Παπανδρέου και τα ηνία της οικονομίας κρατούν ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου στα υπουργεία Οικονομικών κι Εθνικής Οικονομίας αντίστοιχα. Είναι η εποχή που η Ελλάδα δικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το εμπάργκο στα Σκόπια, που υπογράφει την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία με αντάλλαγμα την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην ΕΕ , που η κριση στην Ολυμπιακή φουντώνει. Ταυτόχρονα είναι και ο τελευταίος μήνας που η χώρα εμφάνισε διψήφιο πληθωρισμό, ένα ολοστρόγγυλο 10%.

Σε λίγες ώρες εκτός συγκλονιστικού απροόπτου , η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει μετά από 27 χρόνια ξανά διψήφιο πληθωρισμό για τον μήνα Απρίλιο. Κι αν το 1995 ο πληθωρισμός είχε μπει σε μια πτωτική τροχιά, το σημερινό νούμερο είναι το αποκορύφωμα μιας σταδιακής αύξησης από τον περασμένο Ιούνιο που άρχισε να λαμβάνει χαρακτηριστικά ξέφρενης πορείας από τον Σεπτέμβριο.

Το "άρμα" του πληθωρισμού το οδηγεί το ενεργειακό κόστος. Τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει την 5η ακριβότερη βενζίνη με 2,1 ευρώ/λίτρο μ.ο η αμόλυβδη των 95 οκτανίων πίσω μόνο από Νορβηγία , Ισλανδία ,Δανία και Φινλανδία. Τα πράγματα στο diesel κίνησης μπορεί είναι καλύτερα με 1,9 ευρώ/λίτρο μέση τιμή, εδώ όμως λειτουργεί η οριζόντια έκπτωση που δίνει η κυβέρνηση και θα ισχύει έως και τον Ιούνιο. Χωρίς αυτήν, και η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα έσπαγε με...άνεση το φράγμα των 2 ευρώ βάζοντας τη χώρα στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης.

Η "φωτιά" στην ενέργεια σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προϊόντων που προκαλούν τόσο ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος όσο και οσονούπω -σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη- οι καραντίνες στην Κίνα, βάζουν φωτιά και στις τιμές στο ράφι "αλλοιώνοντας" τις καναλωτικές συνήθειες των πολιτών. Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΕΛΚΑ, 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων, για έναν στους δύο το κόστος και μόνο διαμορφώνει την επιλογή τροφίμων ενώ το 75% αναβάλλει προσωπικές αγορές για να ανταποκριθεί στα της καθημερινότητας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε πρόσφατα ότι διανύουμε την εποχή κορύφωσης του πληθωρισμού κι ότι από εδώ και πέρα θα αρχίσει να υποχωρεί. Ακόμη κι αν βγει αληθινός, θα πρέπει να τον συνηθίσουμε σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το τέλος του έτους (στην Ελλάδα η κυβέρνηση προβλέπει ετήσιο ύψος 5,6%) αφού τίποτε δεν δείχνει ότι οι Ρώσοι θα αποχωρήσουν σύντομα από την Ουκρανία ή ότι θα επανέλθει η ισορροπία μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης σε έναν κόσμο που ακόμη παλεύει με την πανδημία. Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.

Πηγή: skai.gr