«Η πράσινη καρδιά της Αθήνας, με τριπλάσια έκταση του Μονακό»: Αφιέρωμα του γερμανικού δίκτυου RND για το Ελληνικό

«Δεν υπάρχει κανένα άλλο οικόπεδο στη Μεσόγειο όπως αυτό του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας» - O γερμανικός Τύπος για το «έργο δισεκατομμυρίων» στο Ελληνικό

Αφιέρωμα στο Ελληνικό, το «έργο των δισεκατομμυρίων», δημοσιεύει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND): «Στο Ελληνικό θα χτιστεί «ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας, το Athens Riviera Tower, ύψους 207 μέτρων με 53 ορόφους. Σε αυτούς θα υπάρχουν 169 κατοικίες, οι οποίες έχουν ήδη πωληθεί - σε τιμές έως και 32.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιστικός πύργος στην Αττική Ριβιέρα πρόκειται να αποτελέσει το ορόσημο ενός από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα έργα αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Το γερμανικό δίκτυο τονίζει πως «δεν υπάρχει κανένα άλλο οικόπεδο στη Μεσόγειο όπως αυτό του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας: 6.200 στρέμματα ακριβώς στην ακτή του Σαρωνικού κόλπου, μια έκταση τριπλάσια από το Πριγκιπάτο του Μονακό. Η Ακρόπολη απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα, και το κέντρο της Αθήνας είναι προσβάσιμο σε 20 λεπτά με το μετρό.

Μετά τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας στο Ελληνικό το 2001, ο χώρος έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αχρηστία. Τα πολιτικά κόμματα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς την αξιοποίησή του και το αεροδρόμιο-φάντασμα έγινε σύμβολο της πολιτικής ακινησίας και της οικονομικής παρακμής της Ελλάδας. Μόνο με την κρίση του 2010 η κατάσταση άλλαξε: η ιδιωτικοποίηση του (πρώην) αεροδρομίου ήταν ένας από τους όρους που έπρεπε να εφαρμόσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης που της χορηγήθηκαν».

Τώρα το Ελληνικό θα αλλάξει όψη, αποτελώντας μάλιστα και πρότυπο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη: «Περισσότερα από τα 2/3 της συνολικής έκτασης του Ελληνικού θα αποτελούνται από χώρους πρασίνου και εγκαταστάσεις αναψυχής. Η πράσινη καρδιά της νέας πόλης θα χτυπάει στο σχεδιαζόμενο παράκτιο πάρκο, που με έκταση δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων θα είναι μεγαλύτερο από το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. [...] Το Ελληνικό δεν προορίζεται πάντως για καταφύγιο των πλουσίων: το πάρκο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες, όπως και η παραλία μήκους ενός χιλιομέτρου». Ταυτοχρόνως, ο σχεδιασμός του προαστίου θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο το παραθαλάσσιο κλίμα και τα ρεύματα αέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειωμένες ανάγκες ψύξης και θέρμανσης. Έτσι, οι κατοικίες «θα καταναλώνουν περίπου 35% λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά συγκροτήματα».

Τέλος, «με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα υπάρξουν περίπου 75.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό. Η νέα περιοχή αναμένεται να προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, καθώς και να συνεισφέρει περίπου 1,5% στο Α.Ε.Π. της Ελλάδας», καταλήγει το RND.
 

Πηγή: DW - Γιώργος Πασσάς