Αχτσιόγλου: Θα εξετάσουμε τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των συντάξεων

Οι συντάξεις δεν θα πέσουν κάτω από τα 300 ευρώ, έχουμε διασφαλίσει την εθνική σύνταξη, η οποία, με το νέο σύστημα, θα ανέρχεται στα 384 ευρώ και σε αυτή προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σήμερα στην ΕΡΤ. 

Είπε ότι κάποια δημοσιεύματα συγκρίνουν τις συντάξεις όπως θα έβγαιναν αν δεν είχαν μεσολαβήσει μνημονιακές περικοπές, με τις συντάξεις που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου. 

Υπογράμμισε ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς αφορά εκείνους οι οποίοι ήταν συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016 και των οποίων, με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού σε σχέση με τον νέο, η σύνταξη ήταν λίγο μεγαλύτερη, και εκεί ορίστηκε ότι αυτή η προσωπική διαφορά θα περικοπεί έως 18%.

Η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ωστόσο ότι αυτή η συμφωνία είχε δεδομένα χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε υπεραπόδοση εσόδων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και μάλιστα πολύ μεγαλύτερη από τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί και ότι ως εκ τούτου υπάρχουν περιθώρια επαναξιολόγησης. 

Εν τω μεταξύ, στις αλλαγές που θα επιφέρει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη και κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται και να απαντήσει ειλικρινά στους πολίτες.

«Είναι αλήθεια ότι οι μειώσεις που επιβάλλονται ήδη με το νόμο Κατρούγκαλου φτάνουν ακόμη και τα 438 ευρώ; Είναι αλήθεια ότι θα επιβληθούν νέες μειώσεις ακόμη και σε συντάξεις των 600 ευρώ;
Η Κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στους πολίτες», αναφέρει η κα Ζαχαράκη στη δήλωσή της. Πηγή: skai.gr