Τσακαλώτος: Μπορούμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας για τις μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «βάλει νερό στο κρασί της» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η Αθήνα θέλει να λύσει την αντιπαράθεση με τους πιστωτές μέσω ενός «έντιμου συμβιβασμού», προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι εάν και οι θεσμοί δεν επιδείξουν ευελιξία στη διαπραγμάτευση υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης του πνεύματος λαϊκισμού που επικρατεί στην Ευρώπη.

«Δεν μπορώ να δω τη λογική του να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και την καθυστέρηση», είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας εκ νέου ότι εάν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί γρήγορα υπάρχει κίνδυνος να πληγούν τόσο η ανάκαμψη όσο και η προοπτική επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τυχόν συμβιβασμός στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων δεν σημαίνει λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 κι έπειτα. Υπογράμμισε δε ότι «καμία κυβέρνηση» δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα.

«Δεν υπάρχει πολιτική δυνατότητα να υλοποιηθούν», προσέθεσε λακωνικά.

Αναφερόμενος στον υψηλό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 κι έπειτα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την πρότασή του για μείωση στο 2,5%, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτή η χαλάρωση δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τον μέσο ευρωπαίο ή γερμανό φορολογούμενο.

Αντίθετα όμως, μείωση του στόχου θα είχε θετική επίδραση στο αίσθημα γύρω από το Μνημόνιο, καθώς θα επέτρεπε στον κόσμο να δει ότι υπάρχει «φως στο τέλος του τούνελ».

Οι διαβουλεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξαναρχίσουν αύριο Τρίτη, αν και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προβλέψει ότι οι συζητήσεις δεν θα κλείσουν πριν τις αρχές του 2017.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε στο Reuters ότι προσβλέπει σε συμφωνία για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως την ερχόμενη άνοιξη, γεγονός που θα επέτρεπε στη χώρα μας να δοκιμάσει στη συνέχεια έξοδο στις αγορές χρέους.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ παρέτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, αλλά με μειωμένες μηνιαίες αγορές από τον Μάρτιο κι έπειτα.

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι καμία απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ληφθεί πριν υπάρξει «καθαρότητα» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που η Ευρωτράπεζα έχει αποφύγει να τοποθετηθεί για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που συμφώνησε το Eurogroup.
Πηγή: skai.gr