Λιού: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις για να μιλήσουμε για το χρέος

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων είναι ουσιαστικά προαπαιτούμενο για τη συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού.

Στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Λιού τόνισε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι «σημαντική» ώστε οι ευρωπαίοι ηγέτες να αρχίσουν να συζητούν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόσο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο της ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, ο κ. Λιού υπογράμμισε ακόμα ότι είναι σημαντικό η Αθήνα να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί στη Βουλή, και συνάμα να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, ειδικά όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και τις αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Πάντως, ο κ. Λιού επανέλαβε ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στέλνοντας παράλληλα έμμεσο μήνυμα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Η αναδιάρθρωση του χρέους, είπε «πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστες υποθέσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά». Το ΔΝΤ έχει ζητήσει μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 1,5%.

Το μήνυμα Λιού έρχεται μία ημέρα αφότου ο ίδιος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απαντά λίγες ώρες αργότερα ότι κάθε συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι «παραπλανητική».

Το ΔΝΤ, που είναι ο κυριότερος υπέρμαχος της ελάφρυνσης του χρέους, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα εάν δεν εφαρμοστούν πρώτα βαθιές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, και εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν συναινέσουν σε βαθιές παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Πηγή: skai.gr