Κλείσιμο

«Εντολή Μέρκελ στο Σόιμπλε» να κλείσει την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup

Εντολή στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κλείσει το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, πριν τη Συνοδό Κορυφής του G7, έχει δώσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung».

Τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πολιτικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, η κ. Μέρκελ φέρεται να είναι αποφασισμένη να αποφύγει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης και νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών της να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος δεν θέλει να αντιμετωπίσει την πίεση και τις νουθεσίες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο κορυφής του G7 την επόμενη εβδομάδα.

«Ακόμα και οι πιο ισχυροί υπουργοί πρέπει να λυγίσουν όταν η αρχηγός του κόμματος το θέλει», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Τυχόν συμφωνία στο Eurogroup, ακόμα κι αν δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για βαθιά ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να πιέσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει εν τέλει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επισημαίνει η SZ.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι αποφάσεις για προγράμματα του ΔΝΤ δεν αποφασίζονται από οικονομολόγους ούτε από τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, όπου η πλειοψηφία βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων και τους Αμερικανών.

«Αν καταφέρει ο Σόιμπλε την Τρίτη να κλείσει τη διαμάχη για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα μπορούσε, λίγες μέρες αργότερα, στην G7, πιο εύκολα, να υποχρεώσει τον πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την κοινή πλειοψηφία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ελάφρυνση ελληνικού χρέους
τέθηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 που ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο, με τους εταίρους να εξετάζουν σοβαρά ως λύση την εξαγορά των ακριβών δανείων που έχει δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα ή των δανείων που είχαν δοθεί στο πρώτο Μνημόνιο.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι οι εταίροι σχεδιάζουν να αυξήσουν τη δόση στήριξης που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση, από 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ που προγραμματίζεται κανονικά στο ποσό των 9 έως 11 δισεκ. ευρώ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας έως το τέλος του έτους και θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για να λυθούν τυχόν διαφωνίες που θα παραμένουν με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους πριν τη δεύτερη αξιολόγηση.
Πηγή: skai.gr