Ευρώπη και ΕΚΤ στηρίζουν την Ελλάδα εν μέσω πιέσεων από τις αγορές

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα ακόμα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος αποσαφήνισε σήμερα Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Γίρκι Κατάινεν, καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις των αγορών στα ελληνικά ομόλογα και η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Η Ελλάδα σημείωσε τεράστια πρόοδο για να βάλει τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με υγιή δημόσια οικονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτελεσματική εποπτεία», επισήμανε ο φινλανδός αξιωματούχος.

«Υπάρχουν ανησυχίες», δήλωσε, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της δήλωσης Κατάινεν, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ. Προσέθεσε πως και για το αλόγο αυτό η Επιτροπή έκρινε ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνίσει τη θέση της σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τη ρευστότητα που διαθέτει στις ελληνικές τράπεζες, μειώνοντας το «κούρεμα» που επιβάλει στα ελληνικά ομόλογα που δίνουν ως εγγυήσεις τα ελληνικά ιδρύματα προκειμένου να λάβουν κεφάλαια.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προληπτικής συμφωνίας χρηματοδότησης της Ελλάδας αφήνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, με συνέντευξή του.

Οι παρεμβάσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ ήλθαν εν μέσω ανησυχιών στις αγορές για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και επιφυλάξεις ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την πρόθεση της Αθήνας να εξέλθει πλήρως από τα προγράμματα στήριξης για το 2015.

Οι εν λόγω φόβοι αποτυπώνονται στην πορεία της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, το οποίο την Πέμπτη σκαρφάλωσε προσωρινά πάνω από το όριο του 9% (9,10%) για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Η απόδοση έκλεισε στο 8,98%, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στο 6,6%.

Πτωτικά κινήθηκε για μια ακόμα ημέρα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 2,22%, κλείνοντας στις 869,16 μονάδες.

Από την πλευρά της, η Αθήνα εκτιμά πως οι εξελίξεις στις αγορές δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να σχολιάζει στη Βουλή πως «πολλές φορές οι αγορές είναι υπερβολικές και νευρικές στις αντιδράσεις τους».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε, μιλώντας στο Euronews, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ Τάσος Αναστασάτος, χαρακτηρίζοντας «μη δικαιολογημένη» την ανησυχία των αγορών για την «πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της λήξης της παρούσας μορφής του προγράμματος προσαρμογής».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ