Κλείσιμο

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα υποφέρει, δεν έχουμε μπροστά μας μόνο την τρόικα

Την πρώτη του δήλωση ως υπουργός Οικονομικών έκανε το βράδυ της Κυριακής ο Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Η Ελλάδα υποφέρει. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή κάποιον που εργάζεται και δεν πληρώνεται συντηρείται από χαμηλόμισθους» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

«Η Ελλάδα πρέπει να βρει το δρόμο της. Δεν έχει απέναντί της μόνο την τρόικα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο» τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χαρδούβελης αναλαμβάνει το ΥΠΟΙΚ έχοντας μπροστά του σειρά υποχρεώσεων.

Κυριότερο ζήτημα είναι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, οι οποίες, επισήμως, θα αρχίσουν στις αρχές του φθινοπώρου, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Πιο άμεσες υποχρεώσεις είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τις Ευρωπαϊκές δόσεις στήριξης του Ιουνίου και του Ιουλίου, συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και ο ορισμός νέου γενικού γραμματέα Εσόδων, μετά την παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη και με δεδομένη την κομβική σημασία του εισπρακτικού μηχανισμού για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Θα ακολουθήσει η προπαρασκευαστική επίσκεψη κλιμακίων της τρόικα τον Ιούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει το ζήτημα χαλάρωσης της φορολογικής πολιτικής, για την οποία, σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προετοιμάσει μία δέσμη προτάσεων, η οποία θα κατατεθεί στην τριμερή κατά τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο νέος ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να επιβλέψει την κατάρτιση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2015.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ